Запис Детальніше

До питання про вплив історичних та культуральних чинників на природу психофізичних та поведінкових порушень

ENPUIR - електронний архів наукових публікацій Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title До питання про вплив історичних та культуральних чинників на природу психофізичних та поведінкових порушень
 
Creator Білецький, О. А.
Сарнацький, С. В.
 
Subject норма
патологія
анормальний розвиток
антропогенний ландшафт
культурний простір
норма
патология
анормальное развитие
антропогенний ландшафт
культурний простор
standard
disorder
anormal development
cultural spase
61 616. 76
 
Description У статті розглянуто проблему визначення впливу історичних та культуральних факторів на природу психофізичних та поведінкових порушень у людини. Здійснено аналіз цієї проблеми з античної епохи до наших часів. Обгрунтовано положення про те, що психофізична норма й відхилення від неї, як деякі суб’єктивні реальності антропогенного ландшафту і феномена культури не зводяться тільки до натуральних, органічних подій, Цеположення не потребує особливих доказів. У зв’язку з цим, зазначено вплив історичної ситуації на психофізичний стан здоров’я людства, який у теперішній час вважається більшистю шкіл, які проводять історіко-психологічні та психіатрічні дослідження, а також відповідальність культури не тільки за зміст поведінки, але й за її структуру, що природа конфліктів, стресових ситуацій та механізмів психологічного захісту культурально детермінована. Зроблені висновки, що не дивлячись на явну очевидність, ці положення залишаються декларативним та здебільшого не знаходять реалізації в конкретних наукових дослідженнях і тим паче, у повсякденній клінічній практиці, а різноманітні та різноаспектні варіанти рішення цієї проблеми, яка має як достоїнства, так і явні недоліки, нечіткість термінології зумовлюють її дискусійний характер та ускладнюють ії вміщення в сучасний змістовний дискурс.
В статье рассматривается проблема определения влияния исторических и культуральних факторов на природу психофизических поведенческих нарушений у человека. Осуществлѐн анализ этой проблемы от античной эпохи до наших дней. Обосновано положение, что психофизическая норма и отклонения от неѐ как некоторые субъективные реальности антропогенного ландшафта и феномена культуры не сводятся только к натуральным, организменным событиям, не нуждается в настоящее время в особых доказательствах. В связи с этим, отмечено влияние исторической ситуации на психофизическое состояние здоровья человечества, которое в настоящее время признаѐтся большинством школ, проводящих историко-психологические и психиатричекие исследования, а также ответственность культуры не только за содержание поведения, но и за еѐ структуру, что природа конфликтов, стрессових ситуаций и механизмов психологеской защиты культурально детерминирована. Сделан вывод, что, несмотря на свою очевидность, эти положения остаются декларативными, не находя реализации в конкретных научных исследованиях, и тем более в повседневной клинической практике, а разнообразные и разноаспектные варианти решения данной проблеми, которая имеет достонства как так и явные недостатки, нечѐткость терминологии, придают ей дискуссионный характер и затрудняют еѐ включение в современный содержательний дискурс.
The article deals writh the problem of determination of the influence of historical and cultural factors upon the nature of psychophysical bthavioural disorders of a person. The analyaia of this problem from the ancient times to up-to-date is waok. The influence of historical situation upon pchychophysical condition of man’s health is defined. The conclution can be made that these standings remain solemn not finoling realisation in certain scientific norks and moreover in daily medical practice. Various variants of solving this probltm, which has its advantages and disadvantages,impart debaling character to it.
 
Date 2015-07-03T11:57:28Z
2015-07-03T11:57:28Z
2013
 
Type Article
 
Identifier Білецький О. А. До питання про вплив історичних та культуральних чинників на природу психофізичних та поведінкових порушень / О. А. Білецький, С. В. Сарнацький // Науковий часопис Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова. Серія 19: Корекційна педагогіка та спеціальна психологія / М-во освіти і науки, молоді та спорту України, Нац. пед. ун-т ім. М.П. Драгоманова. - Київ : Вид-во НПУ ім. М. П. Драгоманова, 2013. - Вип. 24. - C. 27-30.
http://enpuir.npu.edu.ua/handle/123456789/7583
 
Language uk
 
Publisher Вид-во НПУ ім. М. П. Драгоманова