Запис Детальніше

Сторітелінг як жанр, наратив і засіб архітектоніки в журналістиці: зміст, різновиди, сучасні інтерпретації

ENPUIR - електронний архів наукових публікацій Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Сторітелінг як жанр, наратив і засіб архітектоніки в журналістиці: зміст, різновиди, сучасні інтерпретації
 
Creator Харитоненко, Олена Іванівна
 
Subject торітелінг як жанр
текстовий сторітелінг
наратив і засіб архітектоніки
мультимедійний сторітелінг
цифровий сторітелінг
трансмедійний сторітелінг
сторітелінг прямої дії
070 : 316.6 (06)
 
Description Сторітелінг − це багатозначний термін, пов’язаний із багатьма давно відомими нам поняттями, які ми звикли розглядати в межах різних розділів журналістикознавства – жанрології, наратології, архітектоніки видання. Нам важко його сьогодні беззастережно прийняти і неможливо від нього відмовитися, оскільки знання, розпорошені по різних підручниках чи довідниках, він представляє інтегровано.
Вживаючи цей термін для позначення «нового» жанру журналістики, потрібно не забувати про його історію, своєрідний «репортажний» бекґраунд, а також про те, що уявлення щодо системи жанрів як сталих типів відображення дійсності у нас і як різновидів мовленнєвих типів опису, розповіді, роздуму і оцінки на Заході принципово різняться.
Сторітелінг поступово осмислюється на теоретичному рівні. Вже описані його види − текстовий, мультимедійний, цифровий, трансмедійний, сторітелінг прямої дії. Однак у більшості випадків ми просто калькуємо чужі терміни і поняття, не співвідносячи їх із власною терміносистемою і поняттєвим апаратом.
Обговорення сторітелінгу в наших професійних колах має здебільшого лише позитивні конотації й позбавлене будь-яких рефлексій: залишаються за лаштунками дискусії західноєвропейських колег, які пов’язують сторітелінг із актуальними трендами розвитку журналістики в сучасному світі, а саме: про межі об’єктивності й суб’єктивності в журналістиці, загрози інформаційній безпеці, заохочення до читання і боротьбу за читача, гуманізацію журналістського дискурсу (потребу бачити людину) в поєднанні з її роллю соціально відповідального агента в суспільстві, віуалізацію культурного простору, життєвість преси тощо.
Сторітелінг поступово входить і в практику журналістської діяльності, хоча повноцінне застосування технології інтерактивності та мультимедійного супроводу, який би не ілюстрував, а доповнював текст, складаючи з ним одне ціле, в нас іще попереду.
 
Date 2018-12-18T08:55:22Z
2018-12-18T08:55:22Z
2018
 
Type Other
 
Identifier Харитоненко, О. І. Сторітелінг як жанр, наратив і засіб архітектоніки в журналістиці : зміст, різновиди, сучасні інтерпретації / О. І. Харитоненко // Сучасний мас-медійний простір : реалії та перспективи розвитку : матеріали ІІІ Всеукраїнської науково-практичної конференції (25 жовтня 2018 р.) / [наук. ред. В. М. Каленич]. – Вінниця, 2018. – С. 243-249.
http://enpuir.npu.edu.ua/handle/123456789/22258
 
Language uk
 
Publisher Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського