Effects of oxyethylated glycerol cryoprotectants on phase transitions of DPPC model membranes
Vernadsky National Library of Ukraine
Переглянути архів ІнформаціяПоле | Співвідношення | |
Title |
Effects of oxyethylated glycerol cryoprotectants on phase transitions of DPPC model membranes
|
|
Creator |
Kasian, N.A.
Krasnikova, A.O. Vashchenko, O.V. Lisetski, L.N. Zinchenko, A.V. Kompaniets, A.M. Ratushna, M.V. |
|
Subject |
Bioorganic Chemistry
|
|
Description |
Aim. To determine the effect of the oxyethylated glycerol cryoprotectants (OEGn) with polymerization degrees n = 5, 25, 30 on the phase states and phase transitions of dipalmitoylphosphatidylcholine (DPPC)-based model membranes. Methods. Differential scanning calorimetry. Results. Model lipid membranes on water/OEGn and water/glycerol subphases with varying cryoprotectant concentrations from 0 to ~ 100 % w/w were studied. A significant raise in the pre-transition and main phase transition temperatures with increasing OEGn concentration was noted whereas the membrane melting peak persist to 100 % w/w OEGn. A sharp increase in the melting enthalpy was observed for OEGn = 5. Conclusions. The solvating ability of the subphase in DPPC membranes decreases in the order water > glycerol > OEGn = 5 > OEGn = 25 > OEGn = 30, which correlates with the relative number of groups effectively contributing to the solvation process.
Мета. Встановлення впливу кріопротекторів групи оксиетильованих похідних гліцерину (ОЕГn) зі ступенями полімеризації n = 5, 25 и 30 на фазові стани та фазові переходи модельних ліпідних мембран на основі ДПФХ. Методи. Диференціальна скануюча калориметрія. Результати. Досліджено модельні ліпідні мембрани на субфазі вода/ОЕГn та вода/гліцерин із варіюванням концентрації кріопротектору від 0 до ~100 мас. %. Зі збільшенням концентрації ОЕГn суттєво зростають температури передпереходу та плавлення модельної мембрани, при цьому пік плавлення зберігається до 100 мас. % ОЕГn. Для ОЕГn=5 віднайдено значне зростання ентальпії плавлення мембрани. Висновки. Сольватуюча здатність субфази, що оцінена по зниженню температури плавлення сухого ДПФХ, знижується у низці вода > гліцерин > ОЕГn=5 ОЕГn=25 ОЕГn=30, що корелює зі зменшенням питомої кількості груп, що ефективно беруть участь у сольватації. Цель. Установление влияния криопротекторов группы оксиэтилированных производных глицерина (ОЭГn) со степенями полимеризации n = 5, 25 и 30 на фазовые состояния и фазовые переходы модельных липидных мембран на основе ДПФХ. Методы. Дифференциальная сканирующая калориметрия. Результаты. Исследованы модельные липидные мембраны на субфазе вода/ОЭГn и вода/глицерин с варьированием концентрации криопротектора от 0 до ~100 масс. %. С увеличением концетрации ОЭГn существенно возрастают температуры предперехода и плавления модельной мембраны, при этом пик плавления сохраняется вплоть до 100 масс. % ОЭГn. Для ОЭГn=5 обнаружено значительное возрастание энтальпии плавления мембраны. Выводы. Сольватирующая способность субфазы, оцененная по снижению температуры плавления сухого ДПФХ, снижается в ряду вода > глицерин > ОЭГn=5 > ОЭГn=25 > ОЭГn=30, что коррелирует с уменьшением удельного количества эффективно участвующих в сольватации групп. |
|
Date |
2019-06-11T17:27:47Z
2019-06-11T17:27:47Z 2015 |
|
Type |
Article
|
|
Identifier |
Effects of oxyethylated glycerol cryoprotectants on phase transitions of DPPC model membranes / N.A. Kasian, A.O. Krasnikova, O.V. Vashchenko, L.N. Lisetski, A.V. Zinchenko, A.M. Kompaniets, M.V. Ratushna // Вiopolymers and Cell. — 2015. — Т. 31, № 2. — С. 146-153. — Бібліогр.: 31 назв. — англ.
0233-7657 DOI: http://biopolymers.org.ua/doi/bc.0008DA http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/152446 577.352:544.015.4:547.426 |
|
Language |
en
|
|
Relation |
Вiopolymers and Cell
|
|
Publisher |
Інститут молекулярної біології і генетики НАН України
|
|