Низькотемпературна стабілізація глюкозооксидази в складі біологічного сенсора
Vernadsky National Library of Ukraine
Переглянути архів ІнформаціяПоле | Співвідношення | |
Title |
Низькотемпературна стабілізація глюкозооксидази в складі біологічного сенсора
|
|
Creator |
Грищенко, В.І.
Нардід, О.А. Розанова, К.Д. Щетинський, М.І. Науменко, Є.Й. Дзядевич, С.В. |
|
Subject |
Біоорганічна хімія
|
|
Description |
Для пошуку шляхів тривалого зберігання біосенсорів за допомогою низьких температур вивчено вплив заморожування—відігрівання з різними швидкостями охолодження на структурний стан глюкозооксидази. Щоб запобігти втраті властивостей ферменту у процесі низькотемпературно го зберігання застосовано такі кріопротекторш гліцерин, 1, 2-пропандіол і ДМСО. Гліцерин і 1, 2-пропандіол виявилися придатнішими для низькотемпературного зберігання глюкозооксидазного сенсора, що дало змогу не лише забезпечити збереження білкової частини біосенсора, а й не порушити захисного шару поверхні біосенсора.
The effect of freeze-thawing with various cooling rates on structural state of glucose oxidase using low temperatures has been studied for searching the ways of long-term preservation of biosensors. Such cryoprotectors as glycerol, 1,2-propane diol and DMSO were used for complete preservation of the enzyme properties in the process of low temperature preservation. The glycerol and 1,2-propane diol proved to be the most suitable for low temperature preservation of the glucose oxidase sensor that enabled to protect not only the protein part of biosensor but the biosensor protective surface as well. Для поиска путей длительного хранения биосенсоров при помощи низких температур изучено влияние замораживания— оттаивания с разными скоростями охлаждения на структурное состояние глюкозооксидази. Чтобы избежать утраты свойств фермента в процессе низкотемпературного хранения использованы следующие криопротекторы: глииерин, 1, 2-пропандиол и ДМСО. Глииерин и 1, 2-пропандиол оказались более пригодными для низкотемпературного хранения глюкозооксидазного сенсора, что дало возможность не только уберечь белковую часть біосенсора, но и не нарушить защитного слоя поверхности биосенсора. |
|
Date |
2019-06-18T17:27:09Z
2019-06-18T17:27:09Z 2006 |
|
Type |
Article
|
|
Identifier |
Низькотемпературна стабілізація глюкозооксидази в складі біологічного сенсора / В.І. Грищенко, О.А. Нардід, К.Д. Розанова, М.І. Щетинський, Є.Й. Науменко, С.В. Дзядевич // Біополімери і клітина. — 2006. — Т. 22, № 3. — С. 236-242. — Бібліогр.: 11 назв. — укр., англ.
0233-7657 DOI: http://dx.doi.org/10.7124/bc.000736 http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/156586 577.152.1:57.043 |
|
Language |
uk
|
|
Relation |
Біополімери і клітина
|
|
Publisher |
Інститут молекулярної біології і генетики НАН України
|
|