Spectrophotometric determination of polyphenols in green teas with 18-molybdodiphosphate
Електронний науковий архів Науково-технічної бібліотеки Національного університету "Львівська політехніка"
Переглянути архів ІнформаціяПоле | Співвідношення | |
Title |
Spectrophotometric determination of polyphenols in green teas with 18-molybdodiphosphate
Спектрофотометричне визначення поліфенолів в зелених чаях з 18-молібдодифосфатом |
|
Creator |
Al-Shwaiyat, Mohammed
Denisenko, Tatyana Miekh, Yuliia Vishnikin, Andriy |
|
Contributor |
Al-Balqa Applied University
Oles Honchar Dnipro National University |
|
Subject |
спектрофотометрія
гетеропо- лікомплекси структури Доусона реактив Фоліна-Чокальтеу 18-молібдодифосфат катехіни spectrophotometry Dawson heteropoly complexes Folin-Chiocalteu reagent 18-molybdodiphosphate catechins tea analysis |
|
Description |
Оцінено реакційну здатність 18-молібдоди- фосфатного гетерополікомплексу (18-МФК) щодо поліфеноль- них сполук, які містяться в зелених чаях. В таких реакціях в залежності від співвідношення відновника до 18-MФК спів- існують одно- та двоелектронні гетерополісині. Результати визначення загального вмісту поліфенолів у зелених чаях різних марок, отриманих з 18-МФК та реагентом Фоліна-Чокальтеу, близькі один до одного. Показані недоліки існуючих методів. The reactivity of 18-molybdodiphosphate heteropoly complex (18-MPC) with respect to the polyphenolic compounds contained in green teas was estimated. The one- and two-electron heteropoly blues coexist depending on the ratio of reducing agent to 18-MPC in such reactions. The results for the determination of total content of polyphenols in green teas of different brands obtained with 18-MPC and Folin- Ciocalteu reagent are close to each other. The disadvantages of the existing methods are shown. |
|
Date |
2019-06-18T13:20:37Z
2019-06-18T13:20:37Z 2018-01-20 2018-01-20 |
|
Type |
Article
|
|
Identifier |
Spectrophotometric determination of polyphenols in green teas with 18-molybdodiphosphate / Mohammed Al-Shwaiyat, Tatyana Denisenko, Yuliia Miekh, Andriy Vishnikin // Chemistry & Chemical Technology. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2018. — Vol 12. — No 2. — P. 135–142.
http://ena.lp.edu.ua:8080/handle/ntb/45140 Spectrophotometric determination of polyphenols in green teas with 18-molybdodiphosphate / Mohammed Al-Shwaiyat, Tatyana Denisenko, Yuliia Miekh, Andriy Vishnikin // Chemistry & Chemical Technology. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2018. — Vol 12. — No 2. — P. 135–142. |
|
Language |
en
|
|
Relation |
Chemistry & Chemical Technology, 2 (12), 2018
https://doi.org/10.1016/S0039-9140(99)00222-2 https://doi.org/10.1016/S0076-6879(99)99017-1 https://doi.org/10.15826/analitika.2015.19.4.012 https://doi.org/10.1016/j.lfs.2005.12.006 https://doi.org/10.1021/jf980687v https://doi.org/10.1021/jf00032a015 https://doi.org/10.1080/10408399709527797 https://doi.org/10.1080/07352689709701956 https://doi.org/10.1080/10408690390826464 http://www.gosthelp.ru/gost/gost16980.html http://www.internet-law.ru/gosts/gost/62348/ https://doi.org/10.1016/S0039-9140(02)00030-9 https://doi.org/10.1016/j.jchromb.2013.11.007 https://doi.org/10.1006/abio.2000.4487 https://doi.org/10.3390/12071496 https://doi.org/10.1016/S0021-9673(98)00737-7 https://doi.org/10.15826/analitika.2015.19.3.001 https://doi.org/10.1080/10408398609527441 https://doi.org/10.1016/j.microc.2013.04.020 https://doi.org/10.2116/analsci.31.529 https://doi.org/10.1016/j.talanta.2012.02.049 https://doi.org/10.1016/j.talanta.2012.03.059 https://doi.org/10.1080/00032719.2010.500789 https://doi.org/10.3923/ajps.2006.123.126 https://doi.org/10.1590/S0103-50532006000100020 [1] Yashin Ya., Yashin A.: Khimicheskiy Sostav Chaya i ego Vliyanie na Zdorovie Cheloveka. Translit, Moskva 2010. [2] Ferreira E., Nogueira A., Ferreira E.: Talanta, 2000, 51, 1.https://doi.org/10.1016/S0039-9140(99)00222-2 [3] Singleton V., Orthofer R., Lamuela-Raventos R.:Meth. Enzymol., 1999, 299, 152.https://doi.org/10.1016/S0076-6879(99)99017-1 [4] Denisenko T., Tsiganok L., Vishnikin A.: Analitika i Kontrol,2015, 19, 373. https://doi.org/10.15826/analitika.2015.19.4.012 [5] Zaveri N.: Life Sci., 2006, 78, 2073.https://doi.org/10.1016/j.lfs.2005.12.006 [6] Price K., RhodesM., Barnes K.: J. Agric. Food Chem., 1998, 46,4898. https://doi.org/10.1021/jf980687v [7] HertogM., Hollman P., Putte B.: J. Agric. Food Chem., 1993,41, 1242. https://doi.org/10.1021/jf00032a015 [8] Balentine D., Wiseman S., Bouwens L.: Crit. Rev. Food Sci. Nutr., 1997, 37, 693. https://doi.org/10.1080/10408399709527797 [9] HarbowyM., Balentine D.: Crit. Rev. Plant Sci., 1997, 16, 415.https://doi.org/10.1080/07352689709701956 [10] Higdon J., Frei B.: Crit. Rev. Food Sci. Nutr., 2003, 43, 89.https://doi.org/10.1080/10408690390826464 [11] Juneja L., Kapoor M., Okubo T. et al. (Eds.): Green Tea Polyphenols. Nutraceuticals ofModern Life. CRC Press, London, N.Y. 2013. [12] http://www.gosthelp.ru/gost/gost16980.html [13] http://www.internet-law.ru/gosts/gost/62348/ [14] Zuo Y., Chen H., Deng Y.: Talanta, 2002, 57, 307.https://doi.org/10.1016/S0039-9140(02)00030-9 [15] Narumi K., Sonoda J.-I., Shiotani K. et al.: J. Chromatogr. B,2014, 945-946, 147. https://doi.org/10.1016/j.jchromb.2013.11.007 [16] LeeM.-J., Prabhu S., Meng X. et al.: Anal. Biochem., 2000,279, 164. https://doi.org/10.1006/abio.2000.4487 [17] Apak R., Güçlü K., Demirata B. et al.:Molecules, 2007, 12,1496. https://doi.org/10.3390/12071496 [18] Arce L., Rios A., Valcarcel M.: J. Chromatogr. A, 1998, 827,113. https://doi.org/10.1016/S0021-9673(98)00737-7 [19] Denisenko T., Tsiganok L., Vishnikin A.: Analitika i Kontrol,2015, 19, 242. https://doi.org/10.15826/analitika.2015.19.3.001 [20] Desphande S., CheryanM., Salunkhe D. et al.: Crit. Rev. Food Sci. Nutr., 1986, 24, 401.https://doi.org/10.1080/10408398609527441 [21] Denisenko T., Tsiganok L., Vishnikin A.:Methods Objects Chem. Anal., 2014, 9, 130. [22] Bulatov A., Petrova A., Vishnikin A. et al.:Microchem. J.,2013, 108, 213. https://doi.org/10.1016/j.microc.2013.04.020 [23] Petrova A., Bulatov A., Vishnikin A. et al.: Anal. Sci., 2015,31, 529. https://doi.org/10.2116/analsci.31.529 [24] Vishnikin A., Al-Shwaiyat M., Petrushina G. et al.: Talanta,2012, 96, 230. https://doi.org/10.1016/j.talanta.2012.02.049 [25] Bulatov A., Petrova A., Vishnikin A. et al.: Talanta, 2012, 96,62. https://doi.org/10.1016/j.talanta.2012.03.059 [26] Vishnikin A., Sklenařova H., Solich P. et al.: Anal. Lett., 2011,44, 514. https://doi.org/10.1080/00032719.2010.500789 [27] Lurye Yu.: Spravochnik po Analiticheskoy Khimii. Khimiya, Moskva 1979. [28]Mariya J., Vijayan D., Raj Kumar R. et al.: Asian J. Plant Sci.,2006, 5, 123. https://doi.org/10.3923/ajps.2006.123.126 [29] Timbola A., de Souza C., Giacomelli C. et al.: J. Braz. Chem. Soc., 2006, 17, 139. https://doi.org/10.1590/S0103-50532006000100020 [1] Yashin Ya., Yashin A., Khimicheskiy Sostav Chaya i ego Vliyanie na Zdorovie Cheloveka. Translit, Moskva 2010. [2] Ferreira E., Nogueira A., Ferreira E., Talanta, 2000, 51, 1.https://doi.org/10.1016/S0039-9140(99)00222-2 [3] Singleton V., Orthofer R., Lamuela-Raventos R.:Meth. Enzymol., 1999, 299, 152.https://doi.org/10.1016/S0076-6879(99)99017-1 [4] Denisenko T., Tsiganok L., Vishnikin A., Analitika i Kontrol,2015, 19, 373. https://doi.org/10.15826/analitika.2015.19.4.012 [5] Zaveri N., Life Sci., 2006, 78, 2073.https://doi.org/10.1016/j.lfs.2005.12.006 [6] Price K., RhodesM., Barnes K., J. Agric. Food Chem., 1998, 46,4898. https://doi.org/10.1021/jf980687v [7] HertogM., Hollman P., Putte B., J. Agric. Food Chem., 1993,41, 1242. https://doi.org/10.1021/jf00032a015 [8] Balentine D., Wiseman S., Bouwens L., Crit. Rev. Food Sci. Nutr., 1997, 37, 693. https://doi.org/10.1080/10408399709527797 [9] HarbowyM., Balentine D., Crit. Rev. Plant Sci., 1997, 16, 415.https://doi.org/10.1080/07352689709701956 [10] Higdon J., Frei B., Crit. Rev. Food Sci. Nutr., 2003, 43, 89.https://doi.org/10.1080/10408690390826464 [11] Juneja L., Kapoor M., Okubo T. et al. (Eds.): Green Tea Polyphenols. Nutraceuticals ofModern Life. CRC Press, London, N.Y. 2013. [12] http://www.gosthelp.ru/gost/gost16980.html [13] http://www.internet-law.ru/gosts/gost/62348/ [14] Zuo Y., Chen H., Deng Y., Talanta, 2002, 57, 307.https://doi.org/10.1016/S0039-9140(02)00030-9 [15] Narumi K., Sonoda J.-I., Shiotani K. et al., J. Chromatogr. B,2014, 945-946, 147. https://doi.org/10.1016/j.jchromb.2013.11.007 [16] LeeM.-J., Prabhu S., Meng X. et al., Anal. Biochem., 2000,279, 164. https://doi.org/10.1006/abio.2000.4487 [17] Apak R., Güçlü K., Demirata B. et al.:Molecules, 2007, 12,1496. https://doi.org/10.3390/12071496 [18] Arce L., Rios A., Valcarcel M., J. Chromatogr. A, 1998, 827,113. https://doi.org/10.1016/S0021-9673(98)00737-7 [19] Denisenko T., Tsiganok L., Vishnikin A., Analitika i Kontrol,2015, 19, 242. https://doi.org/10.15826/analitika.2015.19.3.001 [20] Desphande S., CheryanM., Salunkhe D. et al., Crit. Rev. Food Sci. Nutr., 1986, 24, 401.https://doi.org/10.1080/10408398609527441 [21] Denisenko T., Tsiganok L., Vishnikin A.:Methods Objects Chem. Anal., 2014, 9, 130. [22] Bulatov A., Petrova A., Vishnikin A. et al.:Microchem. J.,2013, 108, 213. https://doi.org/10.1016/j.microc.2013.04.020 [23] Petrova A., Bulatov A., Vishnikin A. et al., Anal. Sci., 2015,31, 529. https://doi.org/10.2116/analsci.31.529 [24] Vishnikin A., Al-Shwaiyat M., Petrushina G. et al., Talanta,2012, 96, 230. https://doi.org/10.1016/j.talanta.2012.02.049 [25] Bulatov A., Petrova A., Vishnikin A. et al., Talanta, 2012, 96,62. https://doi.org/10.1016/j.talanta.2012.03.059 [26] Vishnikin A., Sklenařova H., Solich P. et al., Anal. Lett., 2011,44, 514. https://doi.org/10.1080/00032719.2010.500789 [27] Lurye Yu., Spravochnik po Analiticheskoy Khimii. Khimiya, Moskva 1979. [28]Mariya J., Vijayan D., Raj Kumar R. et al., Asian J. Plant Sci.,2006, 5, 123. https://doi.org/10.3923/ajps.2006.123.126 [29] Timbola A., de Souza C., Giacomelli C. et al., J. Braz. Chem. Soc., 2006, 17, 139. https://doi.org/10.1590/S0103-50532006000100020 |
|
Rights |
© Національний університет „Львівська політехніка“, 2018
© Al-Shwaiyat M., Denisenko T., Miekh Yu., Vishnikin A., 2018 |
|
Format |
135-142
8 application/pdf image/png |
|
Coverage |
Lviv
|
|
Publisher |
Lviv Politechnic Publishing House
|
|