Запис Детальніше

Degradation oxirane ring kinetics of epoxidized palm kernel oil- based crude oleic acid

Електронний науковий архів Науково-технічної бібліотеки Національного університету "Львівська політехніка"

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Degradation oxirane ring kinetics of epoxidized palm kernel oil- based crude oleic acid
Кінетика розкладу оксиранового кільця олеїнової кислоти на основі епоксидованої кісточкової пальмової олії
 
Creator Jalil, Mohd Jumain
Jamaludin, Siti Khatijah
Daud, Ahmad Rafizan Mohammad
 
Contributor Universiti Teknologi Mara, Cawangan Pulau Pinang, Jalan Permatang Pauh, Malaysia
 
Subject олеїнова кислота
епоксидація
розклад
пальмова олія
oleic acid
epoxidation
degradation
palm oil
 
Description Для одержання епоксидованої олеїнової
кислоти проведено її епоксидування з використанням in situ
пероксимурашиної кислоти (HCOOOH). Пероксимурашину
кислоту одержано внаслідок змішування мурашиної кислоти
(як кисневого носія) та пероксиду водню (як донора кисню).
Встановлено, що епоксидне кільце є дуже реакційним, особливо
в присутності кислоти, що дає можливість використовувати
епоксид для синтезу інших сполук. Показано, що найбільш
ймовірною побічною реакцією, яка виникає при епоксидуванні in
situ, є реакція оксиранового кільця з мурашиною кислотою, що
призводить до утворення побічних продуктів діола та α-
гліколю. Досліджено розклад оксирану епоксиду та
встановлено, що реакція є першого порядку щодо оксирану та
другого порядку – щодо мурашиної кислоти.
The epoxidation of oleic acid was carried out
by using in situ generated performic acid (HCOOOH) to
produce epoxidized oleic acid. Performic acid was formed
by mixing formic acid (as oxygen carrier) and hydrogen
peroxide (as oxygen donor). The epoxide ring is very
reactive, especially in the presence of acidic condition
making the epoxide a suitable intermediate for synthesis
of other chemicals. The most likely side reaction that
occurred in the in situ epoxidation is the reaction of
oxirane ring with formic acid, which led to formation of
diol and a-glycol as side products. Oxirane cleavage of the
epoxide was studied and suggests first order in oxirane
concentration and second order with respect to formic
acid.
 
Date 2019-06-20T11:19:50Z
2019-06-20T11:19:50Z
2018-01-20
2018-01-20
 
Type Article
 
Identifier Jalil M. J. Degradation oxirane ring kinetics of epoxidized palm kernel oil- based crude oleic acid / Mohd Jumain Jalil, Siti Khatijah Jamaludin, Ahmad Rafizan Mohammad Daud // Chemistry & Chemical Technology. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2018. — Vol 12. — No 3. — P. 296–299.
http://ena.lp.edu.ua:8080/handle/ntb/45185
Jalil M. J. Degradation oxirane ring kinetics of epoxidized palm kernel oil- based crude oleic acid / Mohd Jumain Jalil, Siti Khatijah Jamaludin, Ahmad Rafizan Mohammad Daud // Chemistry & Chemical Technology. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2018. — Vol 12. — No 3. — P. 296–299.
 
Language en
 
Relation Chemistry & Chemical Technology, 3 (12), 2018
https://doi.org/10.1016/j.ces.2007.04.038
https://doi.org/10.1016/j.cej.2012.11.055
https://doi.org/10.1016/j.cej.2011.05.018
https://doi.org/10.1080/00986448608911722
https://doi.org/10.1007/s11746-007-1187-5
https://doi.org/10.1007/BF02636065
https://doi.org/10.1016/j.cej.2008.07.016
https://doi.org/10.4028/www.scientific.net/AMR.906.125
[1] Gunstone F.: Fatty Acid and Lipid Chemistry. Aspen Publisher Inc., Maryland 1999.
[2] Dinda S., Patwardhan A., Goud V., Pradhan N.: Bioresource Technol., 2007, 99, 3737.
[3] Gound V., Pradhan N., Dinda S., Patwardhan A.: Chem. Eng. Sci., 2007, 62, 4065. https://doi.org/10.1016/j.ces.2007.04.038.
[4]Wu G., Wang Y., Wang L. et al.: Chem. Eng. J., 2013, 215-216,306. https://doi.org/10.1016/j.cej.2012.11.055
[5] Santacesaria E., Tesser R., SerioM. et al.: Chem. Eng. J., 2011,173, 198. https://doi.org/10.1016/j.cej.2011.05.018
[6] Chou T.-C., Chang J.-Y.: Chem. Eng. Commun., 1986, 41, 253.https://doi.org/10.1080/00986448608911722.
[7] Lin B., Yang L., Dai H., Yi A.: J. Am. Oil Chem. Soc., 2008, 85,113. https://doi.org/10.1007/s11746-007-1187-5
[8] Gan L., Goh S., Ooi K.: J. Am. Oil Chem. Soc., 1992, 69, 347.https://doi.org/10.1007/BF02636065
[9] Campanella A., Fontanini C., Baltanas A.: Chem. Eng. J., 2008,144, 466. https://doi.org/10.1016/j.cej.2008.07.016
[10] Jalil J., Mohammad N., Jamaludin S. et al.: Adv. Mat. Res.,2014, 906, 125.https://doi.org/10.4028/www.scientific.net/AMR.906.125
[1] Gunstone F., Fatty Acid and Lipid Chemistry. Aspen Publisher Inc., Maryland 1999.
[2] Dinda S., Patwardhan A., Goud V., Pradhan N., Bioresource Technol., 2007, 99, 3737.
[3] Gound V., Pradhan N., Dinda S., Patwardhan A., Chem. Eng. Sci., 2007, 62, 4065. https://doi.org/10.1016/j.ces.2007.04.038.
[4]Wu G., Wang Y., Wang L. et al., Chem. Eng. J., 2013, 215-216,306. https://doi.org/10.1016/j.cej.2012.11.055
[5] Santacesaria E., Tesser R., SerioM. et al., Chem. Eng. J., 2011,173, 198. https://doi.org/10.1016/j.cej.2011.05.018
[6] Chou T.-C., Chang J.-Y., Chem. Eng. Commun., 1986, 41, 253.https://doi.org/10.1080/00986448608911722.
[7] Lin B., Yang L., Dai H., Yi A., J. Am. Oil Chem. Soc., 2008, 85,113. https://doi.org/10.1007/s11746-007-1187-5
[8] Gan L., Goh S., Ooi K., J. Am. Oil Chem. Soc., 1992, 69, 347.https://doi.org/10.1007/BF02636065
[9] Campanella A., Fontanini C., Baltanas A., Chem. Eng. J., 2008,144, 466. https://doi.org/10.1016/j.cej.2008.07.016
[10] Jalil J., Mohammad N., Jamaludin S. et al., Adv. Mat. Res.,2014, 906, 125.https://doi.org/10.4028/www.scientific.net/AMR.906.125
 
Rights © Національний університет „Львівська політехніка“, 2018
©Jalil M., Jamaludin S., Daud A., 2018
 
Format 296-299
4
application/pdf
image/png
 
Coverage Lviv
 
Publisher Lviv Politechnic Publishing House