Запис Детальніше

Determination of the cavitation influence on the destruction process of microorganism cells agglomerates

Електронний науковий архів Науково-технічної бібліотеки Національного університету "Львівська політехніка"

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Determination of the cavitation influence on the destruction process of microorganism cells agglomerates
Визначення впливу кавітації на процес руйнування агломератів клітин мікроорганізмів
 
Creator Starchevskyy, Volodymyr
Bernatska, Nataliya
Typilo, Iryna
Oliynyk, Lilianna
Kvit, Roman
 
Contributor Lviv Polytechnic National University
 
Subject ультразвук
Saccharomyces cerevisiae
руйнування мікроорганізмів
агломерати дріжджових клітин
кінетика реакції
ultrasound
Saccharomyces cerevisiae
destruction of microorgnisms
yeast cells aggregate
kinetics
 
Description Досліджено вплив кавітації на зменшення
кількості колоній мікроорганізмів. Показано, що кількість
вегетуючих мікроорганізмів у водній дисперсії протягом перших
30 хвилин оброблення ультразвуком збільшилась до максимуму.
Встановлено, що подальша дія ультразвуку призводить до їх
різкого зменшення. Запропоновано кінетичну модель ультра-
звукового руйнування агрегатів клітин дріжджів.
The influence of cavitation on a decrease of the
number of microorganism colonies has been investigated.
Our results have shown that the number of viable
microorganisms in water dispersion during first 30
minutes of sonication increased till maximum. Then their
quantity sharply decreased. A kinetic model of ultrasonic
degradation of yeast cells aggregates was proposed.
 
Date 2019-06-21T07:58:07Z
2019-06-21T07:58:07Z
2018-01-20
2018-01-20
 
Type Article
 
Identifier Determination of the cavitation influence on the destruction process of microorganism cells agglomerates / Volodymyr Starchevskyy, Nataliya Bernatska, Iryna Typilo, Lilianna Oliynyk, Roman Kvit // Chemistry & Chemical Technology. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2018. — Vol 12. — No 4. — P. 462–465.
http://ena.lp.edu.ua:8080/handle/ntb/45212
Determination of the cavitation influence on the destruction process of microorganism cells agglomerates / Volodymyr Starchevskyy, Nataliya Bernatska, Iryna Typilo, Lilianna Oliynyk, Roman Kvit // Chemistry & Chemical Technology. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2018. — Vol 12. — No 4. — P. 462–465.
 
Language en
 
Relation Chemistry & Chemical Technology, 4 (12), 2018
https://doi.org/10.3103/S1063455X08030028
https://doi.org/10.23939/chcht11.03.358
https://doi.org/10.1016/j.ultsonch.2010.05.008
https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2013.08.012
https://doi.org/10.23939/chcht11.02.242
https://doi.org/10.3103/S1068375510050133
https://doi.org/10.1016/j.ifset.2007.05.005
https://doi.org/10.1007/978-1-4419-7472-3_3
[1] Goncharuk V., MalyarenkoV., YaremenkoV.: J. Water Chem. Technol., 2008, 30, 137. https://doi.org/10.3103/S1063455X08030028
[2]Malyovanyy М, Sakalova G., Chornomaz N., Nahurskyy O.: Chem. Chem. Technol., 2013, 7, 355.
[3]Malovanyy А., Plaza E., Trela J., MalovanyyM.:Water Sci. Technol., 2014, 70, 144. https:doi.org/10.2166/wst.2014.208
[4] Starchevskyy V., Bernatska N., Typilo I., Khomyshyn I.: Chem. Chem. Technol., 2017, 11, 358.https://doi.org/10.23939/chcht11.03.358
[5]Mason T., Cobley A., Graves J.:Ultrason. Sonochem., 2011, 18,226. https://doi.org/10.1016/j.ultsonch.2010.05.008
[6] Jambrak A., Mason T., Lelas V. et al.: J. Food Eng., 2014, 121, 15.https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2013.08.012
[7]Melnyk L., Bessarab O.,Matko S.,MalyovanyyM.: Chem. Chem. Technol., 2015, 9, 467. 10.23939/chcht09.04.467
[8] Shmandiy, V., Bezdeneznych, L., Kharlamova A., Svjatenko, MalovanyyM., Petrushka K, Polyuzhyn I.: Chem. Chem. Technol.,2017, 11, 242. https://doi.org/10.23939/chcht11.02.242
[9] Vasilyak, L.: Eng. Appl. Electrochem., 2010, 46, 489.https://doi.org/10.3103/S1068375510050133
[10] Tulaydan, Y., Malovanyy,M., Kochubei, V., Sakalova H.: Chem. Chem. Technol., 2017, 11, 463. doi.org/10.23939/chcht11.04.463
[11] StarchevskyyV., Pohrebennyk V., Bernatska N.: Bezpeka Vody. Bristol,Mykolaiv 2016.
[12] AshokkumarM., SunartioD., Kentish S. et al.: Innovat. Food Sci. Emerg. Technol., 2008, 9, 155. https://doi.org/10.1016/j.ifset.2007.05.005
[13] Bermúdez-Aguirre D.,Mobbs T., Barbosa-Cánovas G.: [in:] Feng H., Weiss J., Barbosa-Canovas G. (Eds.), Ultrasound Technologies for Food and Bioprocessing, 2010, 65-105.https://doi.org/10.1007/978-1-4419-7472-3_3
[14] Baranova V., Bibic E. et al.: Rukovodstvo po Kolloidnoi Khimii. Vysshay shkola, Moskva 1983.
[1] Goncharuk V., MalyarenkoV., YaremenkoV., J. Water Chem. Technol., 2008, 30, 137. https://doi.org/10.3103/S1063455X08030028
[2]Malyovanyy M, Sakalova G., Chornomaz N., Nahurskyy O., Chem. Chem. Technol., 2013, 7, 355.
[3]Malovanyy A., Plaza E., Trela J., MalovanyyM.:Water Sci. Technol., 2014, 70, 144. https:doi.org/10.2166/wst.2014.208
[4] Starchevskyy V., Bernatska N., Typilo I., Khomyshyn I., Chem. Chem. Technol., 2017, 11, 358.https://doi.org/10.23939/chcht11.03.358
[5]Mason T., Cobley A., Graves J.:Ultrason. Sonochem., 2011, 18,226. https://doi.org/10.1016/j.ultsonch.2010.05.008
[6] Jambrak A., Mason T., Lelas V. et al., J. Food Eng., 2014, 121, 15.https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2013.08.012
[7]Melnyk L., Bessarab O.,Matko S.,MalyovanyyM., Chem. Chem. Technol., 2015, 9, 467. 10.23939/chcht09.04.467
[8] Shmandiy, V., Bezdeneznych, L., Kharlamova A., Svjatenko, MalovanyyM., Petrushka K, Polyuzhyn I., Chem. Chem. Technol.,2017, 11, 242. https://doi.org/10.23939/chcht11.02.242
[9] Vasilyak, L., Eng. Appl. Electrochem., 2010, 46, 489.https://doi.org/10.3103/S1068375510050133
[10] Tulaydan, Y., Malovanyy,M., Kochubei, V., Sakalova H., Chem. Chem. Technol., 2017, 11, 463. doi.org/10.23939/chcht11.04.463
[11] StarchevskyyV., Pohrebennyk V., Bernatska N., Bezpeka Vody. Bristol,Mykolaiv 2016.
[12] AshokkumarM., SunartioD., Kentish S. et al., Innovat. Food Sci. Emerg. Technol., 2008, 9, 155. https://doi.org/10.1016/j.ifset.2007.05.005
[13] Bermúdez-Aguirre D.,Mobbs T., Barbosa-Cánovas G., [in:] Feng H., Weiss J., Barbosa-Canovas G. (Eds.), Ultrasound Technologies for Food and Bioprocessing, 2010, 65-105.https://doi.org/10.1007/978-1-4419-7472-3_3
[14] Baranova V., Bibic E. et al., Rukovodstvo po Kolloidnoi Khimii. Vysshay shkola, Moskva 1983.
 
Rights © Національний університет „Львівська політехніка“, 2018
©Starchevskyy V., Bernatska N., Typilo I., Oliynyk L., Kvit R., 2018
 
Format 462-465
4
application/pdf
image/png
 
Coverage Lviv
 
Publisher Lviv Politechnic Publishing House