Запис Детальніше

Дослідження розподілу соєвих ізофлавонів під час переробки соєвих бобів

eNUFTIR

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Дослідження розподілу соєвих ізофлавонів під час переробки соєвих бобів
Исследование распределения соевых изофлавонов при переработке соевых бобов
Investigation of soy isoflavones distribution during the soy bean processing
 
Creator Носенко, Т. Т.
Максімова, О. С.
Носенко, Т. Т.
Максимова, Е. С.
Nosenko, T.
Maksimovsa, O.
 
Subject соя
соєві ізофлавоноїди
білкові концентрати
білкові ізоляти
соя
соевые изофлавоноиды
белковые концентраты
soy
soy isoflavones
protein concentrate
protein isolate
 
Description Соєві боби містять ізофлавоноїди, речовини, що впливають на різноманітні порушення метаболізму в людському організмі. В даній роботі ми проаналізували ізомерний склад ізофлавоноїдів в соєвих бобах і дослідили розподіл цих речовин між різноманітними продуктами переробки соєвих бобів. На основі мас- та ЯМР спектрометричного аналізу ми виявили два основні ізомери в соєвих бобах – даідзин і геністин.
Було показано, що фракція ізофлавонів екстрагується в спиртовий розчин під час одержання білкових концентратів.
Аналізуючи проміжні і кінцеві продукти виробництва білкових ізолятів ми виявили, що ізофлавоноїди екстрагуються лужним розчином. Лише 17 % ізофлавонів залишаються в білковому ізоляті. Основна кількість їх потрапляє в сироваткову воду після осадження білків. Ці речовини можна вилучити із розчинів використовуючи стандартну процедуру екстрагування етилацетатом та осадження хлороформом. На основі одержаних результатів запропонована схема переробки соєвих бобів із виробництвом ізофлавонових концентратів.
Соевые бобы содержат изофлавоноиды, вещества, которые влияют на разнообразные нарушения метаболизма в человеческом организме. В данной роботе мы проанализировали изомерный состав изофлавоноидов в соевых бобах и исследовали распределение этих веществ между разными продуктами переработки соевых бобов. На основании масс- и ЯМР спектрометрического анализа мы обнаружили два основных изомера в соевых бобах – даидзин и генистин.
Было показано, что фракция изофлавонов экстрагируется в спиртовый раствор при получении белковых концентратов.
Анализируя промежуточные и конечные продукты производства белковых изолятов мы обнаружили, что изофлавоноиды экстрагируются щелочным раствором. Только 17 % изофлавонов остается в белковом изоляте. Главное их количество переходит в сывороточную воду после осаждения белков. Эти вещества можно извлечь из растворов используя стандартную процедуру экстрагирования этилацетатом и осаждения хлороформом.
Исходя из полученных результатов предложена схема переработки соевых бобов из производством изофлавоновых концентратов.
Soy bean contain soy isoflavones which have an effect on different metabolic disorders in
human. In this study we have analysed isomeric composition of isoflavones in soy bean and
investigated distribution of this substances between different product under soy bean processing.
Using mass-spectroscopy and NMR analysis we have detected two main isomers in soy bean daidzin
and genistin. It was shown that isoflavone fraction is extracted to alcohol solution in processing of
protein concentrate.
Having analysed products of protein isolate processing we detected that isoflavones were extracted to
alkaline solution during protein extraction. Only about 17 % of isoflavones have been remaining in
protein isolate. Main of them were in whey water after protein precipitation. And it is possible to elicit
them according to standart procedure using extraction by ethylacetate and precipitation by
chloroform. Taking into account our results we are proposing the scheme of soy bean processing with
isoflavone concentrate producing.
 
Date 2012-04-10T08:30:11Z
2012-04-10T08:30:11Z
2011
 
Type Article
 
Identifier Food and Environment Safety - Journal of Faculty of Food Engineering, Ştefan cel MareUniversity - Suceava Volume X, Issue 4 - 2011
http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/811
 
Language other