Запис Детальніше

Фазові перетворення в деяких аліфатичних молекулярних кристалах в умовах обмеженого простору

eNUFTIR

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Фазові перетворення в деяких аліфатичних молекулярних кристалах в умовах обмеженого простору
Фазовые переходы в некоторых алифатических молекулярных кристаллах в условиях органичного пространства
Phase Transitions of some Alyphatic Molecular Crystals in Confined Space
 
Creator Лазаренко, М. В.
Лазаренко, М. В.
Lazarenko, M.
 
Subject Фазові переходи, молекулярні кристали.
Фазовые переходы, молекулярные кристаллы.
Phase Transition, Some Alyphatic.
 
Description Фазові перетворення у наноструктурованих 1-октадецуні та 10-ундеценовій кислоті досліджено за допомогою теплофізичних методів. ІЧ-спектроскопії та рентгеноструктурного аналізу. Показано, що 1-октадецен як в поруватій матриці кремнію, так і в об’ємі кристалізується з орторомбічною підкоміркою, а ундеценова кислота в поруватій матриці кремнію і в об’ємі кристалізується з різними підкомірками, хоча великий період кристала залишається незмінним. В наноструктурованому 1-октадецені в околі 600С, а в наноструктурованій ундеценовій кислоті в колі -950С відбувається перехід від орторомбічної кристалічної до орторомбічної ротаційно-кристалічної фази в граничному шарі. Температура плавлення в умовах обмеженого простору знижується для обох сполук (∆Т=110С та ∆Т=190С відповідно).
Phas transformations of nanostructured 1-octadecene and 10-undecylenic acid were studied by thermophysical methods, FTIR spectroscopy and X-ray diffraction. It was shown that bulk as well as nanostructured 1-octadecene crystallizes in orthorhombic unit cell. However, the unit cells of 10-undecylenic acid in bulk and inside the porous silicon are dijjeren, but with the same large period of the pattern. The transition between orthorhombic crystalline and orthorhombic rotation- crystalline phases in boundary layer takes place at -600C for nanostructured 1-octadecene and at -950C for nanostructured 10-undecylenic acid. At the same time, the melting temperatures decrease in the confined media cjmparing to bulk for both substances (∆Т=110С and ∆Т=190С respectively).
Фазовые превращения в наноструктурированном 1-октадецене и 10-ундеценовой кислоте были исследованы с помощью тепло физических методов, ИК-спектроскопии и рентгеноструктурного анализа. Показано, что 1-октадецен как в пористой матрице кремния, так и в объеме кристаллизуется с орторомбической подъячейкой, а ундеценовая кислота – с разными подъячейками, хотя большой период кристалла остается неизменным. В наноструктурированном 1-октадецене в окрестности – 600С, а в наноструктурированной ундеценовой кислоте в окрестности – 950С происходит переход от орторомбической кристаллической фазы к орторомбической ротационно-кристалической фазе в граничном слое. Температура плавления в условиях ограниченного пространства понижается для обоих веществ (∆Т=110С та ∆Т=190С соответственно).
 
Date 2012-04-26T12:47:46Z
2012-04-26T12:47:46Z
2012
 
Identifier http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/1011
 
Language other