Антимікробний вплив препаратів наночастинок металів на мікрофлору харчових продуктів
eNUFTIR
Переглянути архів ІнформаціяПоле | Співвідношення | |
Title |
Антимікробний вплив препаратів наночастинок металів на мікрофлору харчових продуктів
Антимикробное влияние препаратов наночастиц металлов на микрофлору пищевых продуктов The antimicrobial influence of preparations nanoparticles metals of microflora foodstuff |
|
Creator |
Олішевський, В. В.
Олишевский, В. В. Olishevskyi, V. Маринін, А. І. Маринин, А. И. Marynin, A. Дашковський, Ю. О. Дашковский, Ю. А. Dashkovskyi, Y. Ткаченко, С. В. Ткаченко, С. В. Tkachenko, S. Щербаков, О. Б. Щербаков, А. Б. Shcherbakov, O. |
|
Subject |
препарати наночастинок металів
zeta-потенціал антимікробні властивості контамінуюча мікрофлора непастеризоване пиво препараты наночастиц металлов zeta-потенциал антимикробные свойств контаминирующая микрофлора непастеризованное пиво preparations nanoparticles metals zeta-potential the antimicrobial properties contaminating a microflora not pasteurized beer |
|
Description |
Встановлено антимікробну дію препаратів наночастинок металів (ПНМ) Ag, Au, CeO2 в низьких концентраціях (0,5-7,5 мг/л) на чисті культури мікроорганізмів Escherichia coli ІЕМ-1, Bacillus subtilis БТ-2 і Saccharomyces cerevisiae ОБ-3. Визначено посилення на один-два порядки антимікробної дії ПНМ Ag в композиції з ПНМ Au на чисті культури мікроорганізмів (В. subtilis БТ-2, S. cerevisiae ОБ-3). Встановлено тривалу антимікробну дію ПНМ Ag на мікрофлору непастеризованого пива, а саме зниження на 16 % бактеріальної та на 41 % дріжджової мікрофлори через 504 год (21 доба) експозиції. Установлено антимикробное действие препаратов наночастиц металлов (ПНМ) Ag, Au, CeO2 в низких концентрациях (0,5-7,5 мг/л) на чистые культуры микроорганизмов Escherichia coli ІЕМ-1, Bacillus subtilis БТ-2 и Saccharomyces cerevisiae ОБ-3. Определено усиление на один-два порядка антимикробного действия ПНМ Ag в композиции с ПНМ Au на чистые культуры микроорганизмов (В. subtilis БТ-2, S. cerevisiae ОБ-3). Установлено длительное антимикробное действием ПНМ Ag на микрофлору непастеризованного пива, а именно снижение на 16% бактериальной и на 41% дрожжевой микрофлоры через 504 ч (21 сутки) экспозиции. The antimicrobial action of preparations nanoparticles metals (PNM) Ag, Au, CeO2 in low concentration (0,5-7,5 mg/l) on pure growths of microorganisms Escherichia coli, Bacillus subtilis and Saccharomyces cerevisiae is defined. The augmentation at one-two order of the antimicrobial action PNM Ag is positioned, at addition PNM Au on pure growths of microorganisms (В. subtilis, S. cerevisiae). Established long-term antimicrobial effect on the microflora PNM Ag unpasteurized beer, such as a decrease of 16% of bacterial and yeast microflora of 41% over 504 h (21 day) exposure. Національний університет харчових технологій, Проблемна науково-дослідна лабораторія, 01601, Україна, м. Київ-33, вул. Володимирська, 68. Тел./факс: +3(8044) 289-72-13, e-mail: nuftnano@ukr.net Национальный университет пищевых технологий, Проблемная научно-исследовательская лаборатория, 01601, Украина, г. Киев-33, ул. Владимирская, 68. Тел./факс: +3(8044) 289-72-13, e-mail: nuftnano@ukr.net National university of food technologies, Problem scientific-research laboratory, 01601, Ukraine, Kiev-33, Volodymirs’ka, 68. Bodies. / a fax: +3(8044) 289-72-13, e-mail: nuftnano@ukr.net |
|
Date |
2012-01-24T19:22:15Z
2012-01-24T19:22:15Z 2011 |
|
Type |
Article
|
|
Identifier |
Антимікробний вплив препаратів наночастинок металів на мікрофлору харчових продуктів / В. В. Олішевський, А. І. Маринін, Ю. О. Дашковський, С. В. Ткаченко, О. Б. Щербаков // Ukrainica Bioorganica Acta. - 2011. - № 1. - С. 46-52.
http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/118 |
|
Language |
uk_UK
|
|