Оптимізація процесу зброджування пивного сусла рентгенівським опроміненням
eNUFTIR
Переглянути архів ІнформаціяПоле | Співвідношення | |
Title |
Оптимізація процесу зброджування пивного сусла рентгенівським опроміненням
Optimization of the process of fermentation of beer wort X-rays Оптимизация процесса сбраживания пивного сусла рентгеновским облучением |
|
Creator |
Романова, З. М.
Романова, З. М. Romanova, Z. Прибильський, В. Л. Прибыльский, В. Л. Pribylskiy, V. Бондар, М. В. Бондар, М. В. Bondar, M. Карпутина, Д. Д. Карпутина, Д. Д. Karputina, D. |
|
Subject |
електромагнітне опромінювання
рентгенівські промені дріжджі біологічне середовище пиво электромагнитное излучение рентгеновские лучи дрожжи биологическая среда пиво electromagnetic radiation X-rays yeast biological environment beer |
|
Description |
Досліджено вплив рентгенівського опромінювання на біологічну активність дріжджових клітин Saccharomyces cerevisiae Saflager W 34/70, які використовуються у пивоварінні. Були виявлені позитивні зміни фізико-хімічних показників сусла та біохімічного складу пива.
Исследовано влияние рентгеновского облучения на биологическую активность дрожжевых клеток –Saccharomyces cerevisiae Saflager W 34/70, используемых в пивоварении. Были выявлены позитивные изменения физико-химических показателей сусла и биохимического состава пива. Исследования доводят, что электромагнитные излучения стимулируют биологические процессы в дрожджевой клетке и в результате процесс збраживания сокращается до 2-х суток. Все результаты опытов свидетельствуют о том, что ЭМО в определенной мере способно стимулировать внутриклеточные процессы, ведущие к росту скорости деления организмов и соответственно к росту показателей удельной скорости роста и размеров клеток. The effect of X-ray irradiation on the biological acctivity of the yeast cells – Saccharomyses cerevisiae Saflager W 34/70, used in brewing. Were foud positive changes in physical characteristics and chemical composition of the wort of beer. Studies have agrued that electromagnetic radiation stimulates biological processes in yeast cells and as a result of the fermentation process is shortened to 2 days. All experimental results indicate that ECMO to a certain extent capable of stimulating intracellular processes, leading to an increase in the rate of division of organisms and thus to an increase in rates of specific growth rate and cell size. |
|
Date |
2011-12-01T14:26:38Z
2011-12-01T14:26:38Z 2011 |
|
Identifier |
http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/83
|
|
Language |
other
|
|