Запис Детальніше

Розробка методів оптимального керування потоками в мережах із застосуванням теорії диференціальних ігор

DSpace at NTB NTUU KPI

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Розробка методів оптимального керування потоками в мережах із застосуванням теорії диференціальних ігор
 
Subject диференціальна гра
закон Кірхгофа
оптимальні потоки
нелінійна оптимізація
чисельні методи
 
Description Об’єкт дослідження: задача утримання в диференціальних іграх та її застосування для керування динамічними потоками у мережах.
Мета роботи: розробка нових методів керування динамічними та статичними потоками у мережах, які грунтуються на застосуванні теорії диференціальних ігор та методів оптимізації. При моделюванні процесу руху потоків у мережах будуть досліджуватися математичні моделі з різними законами збереження: класичним та узагальненим законами Кірхгофа.
Апарат дослідження: теорія диференціальних ігор та дослідження операцій, теорія графів, чисельні методи оптимізації.
Розглянута нова диференціальна гра утримання траєкторії на всій часовій півосі та на основі операторних конструкцій Б.М.Пшеничного, розроблено загальний підхід до розв‘язування задачі утримання.
Побудовано ефективні методи розв‘язування задачі утримання для широких класів лінійних ігор.
Введено поняття інваріантних множин для лінійних диференціальних та різницевих ігор утримання, і побудовано мінімальні та максимальні інваріантні множини.
Проведено дослідження потоків у мережах з узагальненим законом Кірхгофа. Розглянуто стаціонарні та динамічні потоки.
Розроблено нові ефективні методи знаходження оптимальних потоків на основі зміни структури графу.
Задачі розрахунку різних енергетичних систем було розглянуто в одній математичній постановці, що дало можливість застосувати для їх розв‘язування загальну теорію та математичні методи. Розроблено підхід, який дозволяє зводити вихідну задачу до задачі меньшої розмірності.
Теоретичні результати НДР можна використовувати в процесі фундаментальних досліджень з теорії керування, теорії ігор, чисельних методів оптимізації та потоків у мережах, які проводяться в Інституті математики, Інституті кібернетики ім. В.М.Глушкова, в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка, в НТУУ «КПІ» та в Міжнародному Соломоновому університеті.
Результати НДР можна також використати у науково-дослідних і проектних інститутах Української академії аграрних наук, зокрема в Інституті гідротехніки та меліорації і на підприємствах газопостачальної промисловості.
Теоретичні результати увійшли до навчальних курсів «Теорія ігор та економічна поведінка», що викладається у Міжнародному Соломоновому університеті, та «Теорія ігор», «Теорія оптимального керування», «Методи оптимізації», що викладаються у НТУУ «КПІ».
 
Publisher Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут"
 
Contributor Остапенко В.
 
Date 2011-12-02T13:48:57Z
2011-12-02T13:48:57Z
2010
 
Type Technical Report
 
Identifier КВНТД I.1 01.05.04
№ держреєстрації 0108U001099
Д/б №2105-ф
Розробка методів оптимального керування потоками в мережах із застосуванням теорії диференціальних ігор : звіт про НДР (заключ.)/ НТУУ "КПІ" ; кер. роб. В. Остапенко. - К., 2010. - 114 л. + CD-ROM. - Д/б №2105-ф
http://library.kpi.ua:8080/handle/123456789/1194
 
Language uk
 
Rights Звіт захищений авторським правом. Переглянути його можливо з цього джерела з будь-якою метою, але копіювання та розповсюдження в будь-якому форматі забороняється без письмового дозволу.