Запис Детальніше

Розробка технології ехоскринінгу новонароджених для діагностики захворювань органа слуху

DSpace at NTB NTUU KPI

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Розробка технології ехоскринінгу новонароджених для діагностики захворювань органа слуху
 
Subject слух
вухо
ОАЕ
діагностування
моделювання
скринінг
 
Description Об’єкт дослідження – процес взаємодії слухової системи дитини і портативного технічного засобу реалізації технології діагностування її стану.
Мета роботи – розроблення технології слухового ехоскринінгу немовлят на основі синтезованих схемотехнічних та алгоритмічних рішень побудови створюваного макета портативного ехоскринера, що реалізує об’єктивний метод реєстрації звукового сигналу викликаної ОАЕ на частоті продукту спотворення.
Методи дослідження - акустичних вимірювань, цифрового моделювання, фільтрації, спектрального аналізу, метрології та експериментальних досліджень.
Запропоновано нову комплексну математичну модель органа слуху людини, яка враховує структурно-фізіологічні властивості вуха новонародженої дитини, що дозволило провести моделювання об’єкту дослідження та відтворити процедури проходження і генерації в ньому ехо-сигналів ОАЕ. Визначено шляхи удосконалення та синтезовано нову патентоспроможну структуру ехоскринера, що досягається застосуванням бездротового інтерфейсу, сучасних DSP технологій, аудіокодека та розроблення необхідного програмного забезпечення. Синтезовано моделі ехо-сигналів ОАЕ та створено нову модель композитного сигналу із завадами біоелектричного походження, що дало можливість провести моделювання процесів в тракті вимірювання ехоскринера на основі розробленої його Simulink-моделі, а також визначити параметри ланок вимірювального каналу. Розроблено схемотехнічні, алгоритмічні та конструкторські рішення побудови ехоскринера, які реалізують запропоновану структуру, що дозволило на основі макета засобу розробити технологію слухового ехоскринінгу немовлят. Запропоновано та експериментально апробовано нову методику визначення метрологічних характеристик макета ехоскринера, яка передана в УкрСЕПРО для створення на її основі єдиної для державних метрологічних служб України методики повірки даного виду аудіологічних засобів.
Результати роботи впроваджено в навчальний процес при викладанні дисциплін “ЕОЗ на основі цифрових сигнальних процесорів” та „Електронно-обчислювальні пристрої та системи (ч.2)” для студентів факультету електроніки НТУУ „КПІ”, при підготовці дисертаційної та магістерських робіт, а також наукової монографії.
Створена технологія ехоскринінгу пройшла апробацію при діагностуванні стану слухової системи немовлят в пологовому будинку №3 м. Києва. Розроблені технічні рішення реалізації ехоскринера можуть бути покладені в основу створення серійного зразка засобу, очікуваний економічний ефект від впровадження якого в 90 пологових будинках та 477 пологових відділеннях центральних районних лікарень України складе близько 20 млн. грн.
НДР виконувалась з використанням результатів попередніх досліджень, що проводяться кафедрою конструювання електронно-обчислювальної апаратури та НДІ прикладної електроніки НТУУ „КПІ” по створенню вітчизняних засобів діагностування порушень слуху різної етіології.
Галузь застосування - медицина.
 
Publisher Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут"
 
Contributor Лисенко О.
 
Date 2011-12-02T14:19:39Z
2011-12-02T14:19:39Z
2010
 
Type Technical Report
 
Identifier Код КВНТД I.2 12.11.17
№ держреєстрації 0109U000452
Д/б №2279
Розробка технології ехоскринінгу новонароджених для діагностики захворювань органа слуху : звіт про НДР (заключ.)/ НТУУ "КПІ" ; кер. роб. О. Лисенко. - К., 2010. - [113] л. + CD-ROM. - Д/б №2279
http://library.kpi.ua:8080/handle/123456789/1197
 
Language uk
 
Rights Звіт захищений авторським правом. Переглянути його можливо з цього джерела з будь-якою метою, але копіювання та розповсюдження в будь-якому форматі забороняється без письмового дозволу.