Запис Детальніше

Розробка і дослідження методів адаптивного прогнозування та статистичної ідентифікації на основі нелінійних динамічних моделей фізичних та економічних процесів

DSpace at NTB NTUU KPI

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Розробка і дослідження методів адаптивного прогнозування та статистичної ідентифікації на основі нелінійних динамічних моделей фізичних та економічних процесів
 
Subject математична модель
функція прогнозування
різнотемпова дискретизація
ідентифікація
алгоритми оцінювання
нелінійні процеси
адаптивна настройка
гетероскедастичні процеси
прогнозування дисперсій
статистичні характеристики
діофантові рівняння
імітаційна модель
 
Description Мета роботи полягає в розробці і дослідження нелінійних гаусівських моделей для адаптивного прогнозування умовних дисперсій вихідних координат гетероскедастичних процесів та ідентифікація параметрів нелінійних систем в умовах малої виборки, які забезпечують виоку вірогідність.
Розроблено метод синтезу і адаптивної настройки нелінійних умовно-гаусівських моделей GARCH для прогнозування максимальних вибіркових умовних дисперсій одновимірних і багатовимірних гетероскедастичних процесів з різнотемповою дискретизацією. Для досягнення оптимальної точності прогнозування умовної дисперсії розроблено алгоритм адаптивної настройки коефіцієнтів моделі GARCH відносно ковзного середнього, а також алгоритм адаптивної настройки всіх коефіцієнтів моделі GARCH на основі РМНК. Розроблено математичне забезпечення для ідентифікації коваріаційних матриць збурень вектора стану та шуму вектора вимірювань для нелінійних моделей динамічних систем у просторі стану. При цьому з використанням лінеаризації першого порядку розроблено метод формування залежних послідовностей вимірів невідомих статистичних характеристик шумів нелінійних моделей і алгоритми ідентифікації, які основані на отриманих вимірах.
Розроблено алгоритми ідентифікації статистичних параметрів шумів моделі руху, здатного до маневрування об’єкта для лінійної моделі вимірника, заснованої на координатному перетворенні вимірів і нелінійному перетворенні вимірів і нелінійної за даними однорідної синхронізованої інформації. Показано, що в умовах обмеженої експериментальної інформації сполучення експериментальних даних із процедурою імітаційного моделювання для імітації продовження експерименту в тих же умовах, дозволяє компенсувати обмеженість експериментальної виборки і одержати достовірні оцінки щільності розподілу невідомих параметрів та їхні статистичні характеристики.
Розроблено методику прогнозування векторів стану та вимірювання на великих періодів квантування на основі моделі динаміки процесу у просторі стану з різнотемповою дискретизацією шляхом застосування діофантових рівнянь у матричних поліномах при вимірюваних і невимірюваних збуреннях. Проведено дослідження точності прогнозування.
 
Publisher Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут"
 
Contributor Романенко В.
 
Date 2011-12-02T14:37:06Z
2011-12-02T14:37:06Z
2010
 
Type Technical Report
 
Identifier КВНТД I.1 01.05.04
№ держреєстрації 0109U000428
Д/б №2236-п
Розробка і дослідження методів адаптивного прогнозування та статистичної ідентифікації на основі нелінійних динамічних моделей фізичних та економічних процесів : звіт про НДР (заключ.) / НТУУ "КПІ" ; кер. роб. В.Романенко. - К., 2010. - 169 л. + CD-ROM. - Д/б №2236-п
http://library.kpi.ua:8080/handle/123456789/1198
 
Language uk
 
Rights Звіт захищений авторським правом. Переглянути його можливо з цього джерела з будь-якою метою, але копіювання та розповсюдження в будь-якому форматі забороняється без письмового дозволу.