Запис Детальніше

Створення інформаційних технологій реалізації інтенсивного пластичного деформування матеріалів та поверхневого зміцнення при виготовленні деталей для забезпечення надійності та довговічності штампів

DSpace at NTB NTUU KPI

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Створення інформаційних технологій реалізації інтенсивного пластичного деформування матеріалів та поверхневого зміцнення при виготовленні деталей для забезпечення надійності та довговічності штампів
 
Subject інформаційна технологія
пластичне деформування
надійність штампів
довговічність штампів
холодне об'ємне штампування
холодне листове штампування
метод скінчених елементів
коефіцієнт використання металу
стійкість деформуючого інструменту
теорія пластичності
обробка металів тиском
напружено-деформований стан
 
Description Об’єкт дослідження – процеси холодного об’ємного та холодного листового штампування.
Мета роботи – створення інформаційних технологій реалізації інтенсивного холодного пластичного деформування при формоутворенні виробів процесами холодного об’ємного та листового штампування з пластичних та малопластичних металів при виготовленні деталей штампів, що разом з поверхневим зміцненням забезпечують їх надійність та довговічність.
Методи дослідження – чисельний метод скінчених елементів, експериментальні методи формоутворення виробів процесами холодного об’ємного та листового штампування на універсальному та спеціалізованому гідравлічному пресовому обладнанні.
Результати роботи: створені інформаційні технології для визначення параметрів формоутворення виробів з пластичних і малопластичних кольорових і чорних металів та сплавів за рахунок реалізації інтенсивної пластичної деформації в процесах холодного об’ємного та листового штампування; розроблені технології, спроектовано штампове оснащення, проведені експериментальні роботи по формоутворенню виробів різноманітної конфігурації, в тому числі підвищеної надійності та довговічності, процесами холодного об’ємного та листового штампування.
Створені інформаційні технології дозволяють: в 2-5 разів скоротити час на підготовку виробництва плоских та вісесиметричних виробів процесами холодного об’ємного та листового штампування; виключити доопрацювання технологічних параметрів трудомісткими і великої вартості експериментальними роботами. Розширена номенклатура марок сталей, в тому числі штампових і інструментальних сталей, з яких можна виготовляти вироби шляхом інтенсивної холодної пластичної деформації методами холодного об’ємного та листового штампування. Коефіцієнт використання металу при формоутворенні виробів холодним об’ємним і листовим штампуванням збільшено на 40-60%. Надійність і довговічність виробів, що отримані за рахунок холодної інтенсивної пластичної деформації, збільшено в 1,5-5 разів. В 2-3 рази підвищена стійкість деформуючого інструменту при формоутворенні виробів розробленими методами холодного об’ємного та листового штампування.
Окремі результати роботи використані або впроваджені на виробництві.
Виконання даної роботи було взаємоповязано з виконанням госпдоговірних робіт кафедри МПМ та РП з двома підприємствами та інноваційними розробками кафедри.
Результати роботи можуть бути використані на машинобудівних, суднобудівних, авіабудівних, приладобудівних та інших підприємствах, де має місце металооброблювальне виробництво.
Сумарна економічна ефективність від впровадження окремих результатів даної роботи склала 169 тисяч гривень.
Подальші розроблення щодо об’єкту дослідження необхідно виконувати в напрямку створення інформаційних технологій для визначення параметрів формоутворення виробів довільної конфігурації, а також розроблення конструкцій надійного і довговічного штампового оснащення для реалізації інтенсивної холодної пластичної деформації.
 
Contributor Калюжний В.
 
Date 2011-12-06T13:01:53Z
2011-12-06T13:01:53Z
2010
 
Type Technical Report
 
Identifier КВНТД I.2 11.03.05
№ держреєстрації: 0109U000629
Д/б №2268-п
Створення інформаційних технологій реалізації інтенсивного пластичного деформування матеріалів та поверхневого зміцнення при виготовленні деталей для забезпечення надійності та довговічності штампів : звіт про НДР (заключ.) / НТУУ "КПІ" ; кер. роб. В. Калюжний. - К., 2010. - 413 л. + CD-ROM. - Д/б №2268-п
http://ela.kpi.ua/handle/123456789/1217
 
Language uk
 
Rights Звіт захищений авторським правом. Переглянути його можливо з цього джерела з будь-якою метою, але копіювання та розповсюдження в будь-якому форматі забороняється без письмового дозволу.