Запис Детальніше

Кінетика процесів іонізації металів при наявності ефектів комплексоутворення та полімерізації

DSpace at NTB NTUU KPI

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Кінетика процесів іонізації металів при наявності ефектів комплексоутворення та полімерізації
 
Subject іонізація металів
кінетика електронних процесів
комплексоутворення
металоорганічна сполука
фазовий захисний шар
межа розподілу метал/електроліт
корозія
інгібітор
закон росту фазового шару
 
Description Об’єкт дослідження – процеси комплексоутворення та формування фазових захисних шарів з металоорганічних сполук на поверхні металів у агресивних середовищах, процеси корозії заліза та сталі у присутності комплексоутворюючих інгібіторів.

Мета роботи – визначити механізм та встановити кінетичні закономірності формування захисних металоорганічних фазових шарів на поверхні металів у присутності комплексоутворюючих інгібіторів; визначити та обґрунтувати критерії наукового підбору органічних речовин, здатних ефективно захищати метали від корозійного руйнування.

На основі літературних даних проведено аналіз сучасних уявлень про механізм та природу впливу органічних речовин різного складу на стан та кінетику процесів на межі розподілу електрод/електроліт (метал/агресивне середовище). Встановлено, що на цей час домінуючими та загально прийнятими є уявлення про адсорбційний механізм інгібіторного впливу органічних речовин. Відзначено деякі недоліки таких уявлень.
Створено та обгрунтувано новий підхід до керування процесами іонізації металів та прогнозування параметрів цих процесів у водних розчинах електролітів, який базується на введенні до складу електролітів речовин (амінокислоти, азоли, карбоксилати, похідні фосфіноксиду, гуанідину, карбоксиметилцелюлози), що утворюють малорозчинні металокомплекси з катіонами металів. Згідно цієї схеми, утворені на поверхні металу фазові шари виконують роль бар’єру, який гальмує подальший процес іонізації (корозії). Обґрунтовано критерії, додержання яких гарантує утворення захисних фазових плівок: константи стабільності та розчинність можливих у даній системі металокомплексних сполук. Дієздатність вказаних критеріїв перевірена гравіметричним методом. Одержано дані про вплив органічних сполук на катодну та анодну перенапругу на залізному електроді в кислих середовищах, про стан поверхні електрода методами SEM і AFM. Проаналізована модель границі розподілу електрод/електроліт у присутності органічних модифікаторів.
 
Contributor Ткаленко Д.
 
Date 2011-12-08T12:07:23Z
2011-12-08T12:07:23Z
2010
 
Type Technical Report
 
Identifier № Держреєстрації 0108U002137
КВНТД I.1 02.00.05
Д/б №2114-ф
Кінетика процесів іонізації металів при наявності ефектів комплексоутворення та полімерізації : звіт про НДР (заключ.) / НТУУ "КПІ" ; кер. роб. Д. Ткаленко. - К., 2010. - 146 л. + CD-ROM. - Д/б №2114-ф
http://ela.kpi.ua/handle/123456789/1234
 
Language uk
 
Rights Звіт захищений авторським правом. Переглянути його можливо з цього джерела з будь-якою метою, але копіювання та розповсюдження в будь-якому форматі забороняється без письмового дозволу.