Запис Детальніше

Виявлення дефектів у приладах з тепловими сенсорами

DSpace at NTB NTUU KPI

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Виявлення дефектів у приладах з тепловими сенсорами
 
Subject теплові сенсори
дефекти
неруйнуючий контроль наностуктур
термографічне зображення
показник якості
вейвлети
 
Description Об'єкти дослідження – нанорозмірні елементи теплових сенсорів, термографічні зображення (ТЗ).
Мета роботи – проведення неруйнуючого контролю чутливих елементів у приладах з тепловими сенсорами, розробка методик неруйнуючого контролю на базі феромодуляційних чутливих елементів, формування топографічних схем нанорозмірних дефектів, а також розробка ефективних методів обробки ТЗ.
Методи дослідження – лазерна скануюча мікроскопія (ЛСМ), атомно-силова мікроскопія (АСМ), динамічні методи дослідження характеристик теплових піросенсорів, методи перетворення векторів і матриць, методи математичної статистики й цифрової обробки сигналів, методи роботи з напівтоновими зображеннями, комп'ютерні математичні й числові методи.
Проведені мікродослідження топографії дефектів чутливих елементів теплових сенсорів. Систематизована топографія зруйнованих перерізів для прогнозування локальних точок появи мікротріщин на перерізах з'єднань елементів теплових сенсорів.
Розроблена детермінована крокова математична модель руйнування перерізів чутливих елементів теплових сенсорів. Враховані особливості реального об'єкту: локалізована функція намагніченості в обмеженій області; прямокутна геометрія форми області намагніченості; не обмежена область, в якій розташована точка спостереження; залежність магнітного полю дефекту від двох координат. Моделювання показало, що області розрахунку полю дефектів необмежені, тому при прогнозуванні тріщин доведена доцільність застосування векторних нелінійних інтегральних рівнянь Фредгольма II-го роду. Обчислювальний експеримент перевірки моделі показав, що отримані результати добре корелюють з теоретичними даними.
Проведене дослідження впливу зовнішнього електричного поля на електрострикційні властивості сегнетоелектриків. Запропоновано використовувати: поздовжнє розширення і поперечне стискання діелектрика в електричному полі – у неполяризованій кераміці; гігантську елекрострикцію – для безгістерезисного керування мікропереміщеннями (у так званих "актюаторах"), що дає можливість керувати електроіндукованим п'єзоефектом і може бути застосовано у нелінійних акустичних пристроях, безгістерезисних мікропозиціонерах.
Для покращання ТЗ розроблений новий метод обробки із застосуванням вейвлетів, що має переваги над Фур'є-методами як у загальному і точному зображенні функцій, так і в їх різноманітних локальних особливостях. В результаті застосування вейвлет-технології до ТЗ їх якість збільшується в середньому на 28%.
Отримані в роботі результати дозволять передбачати і заздалегідь виявляти дефекти чутливих елементів теплових сенсорів в різних середовищах і при різних зовнішніх впливах.
Прогнозні припущення щодо розвитку об'єктів дослідження – використання в комплексі з методами системного аналізу при екологічному моніторингу, який входить до основних завдань системи моніторингу сталого розвитку.
 
Contributor Богорош, О.
 
Date 2011-12-08T12:59:35Z
2011-12-08T12:59:35Z
2010
 
Type Technical Report
 
Identifier № держреєстрації 0108U000477
КВНТД І.2-12.27.01
Д/б №2128-ф
Виявлення дефектів у приладах з тепловими сенсорами : звіт про НДР (заключ.) / НТУУ "КПІ" ; кер. роб. О. Богорош. - К., 2010. - 138 л. + CD-ROM. - Д/б №2128-ф
http://ela.kpi.ua/handle/123456789/1237
 
Language uk
 
Rights Звіт захищений авторським правом. Переглянути його можливо з цього джерела з будь-якою метою, але копіювання та розповсюдження в будь-якому форматі забороняється без письмового дозволу.