Запис Детальніше

Розробка рекурсивного аналізатора природно-мовної текстової інформації, що базується на структурно-функціональній особливості нейронної організації зорового тракту

DSpace at NTB NTUU KPI

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Розробка рекурсивного аналізатора природно-мовної текстової інформації, що базується на структурно-функціональній особливості нейронної організації зорового тракту
 
Subject синтаксичний аналізатор
рекурсивна модель
БССС
семантико-синтаксична структура
алгоритми аналізу
 
Description У роботі виконано дослідження основних компонентів і структур, які характерні для довільного текстового повідомлення російської мови. Розроблено базові компоненти рекурсивного синтаксичного аналізатора, який дозволяє отримати структуру довільного текстового повідомлення у вигляді рекурсивно організованого множини однотипних синтаксичних структур для подальшого його використання, наприклад, в задачах аналізу голосового управління комп'ютером в корпоративних мережах.
Проведено аналіз синтаксичної структури довільного повідомлення як пов'язаного множини однотипних семантико-синтаксичних структур для монопредікатного і поліпредікатного рівнів.
Розроблено алгоритми і програмні засоби структуризації тематичних ресурсів для повнотекстових баз даних на основі напрацьованих типових семантико-синтаксичних структур. Розроблено моделі структуризації слабко пов'язаних текстів для Web-додатків, які характеризуються складністю архітектури, багатотиповістю використаних шаблонів і форматів, неоднозначністю їх розташування в HTML-документі.
Визначені найбільш характерні зв'язки між об'єктами мови і пропозиції. На основі зроблених досліджень показано, що аналізу синтаксичних характеристик бракує додаткової інформативності і що зв'язки між членами речення є в більшості лінійними («плоскими») в інформаційному сенсі. Розроблено модель зв'язків між членами речення. Запропоновано метрики близькості для ідентифікації приналежності членів речення відповідного класу (підкласу) на базі відомих морфологічних ознак.
Показано, що для більш поглибленого аналізу та визначення структурної організації необхідно додатково залучати елементи семантичного аналізу, визначати відповідні семантичні характеристики й додаткові ознаки, які потребують у формуванні, наприклад, таких метаданих для бази знань - формування та залучення до аналізу образної складової об'єктів тексту, їх опису та опису просторово-часових моделей, розробки моделі опису мети автора пропозиції, визначення додаткового стисненого опису ситуації - події, яка надається експертом.
Спроектована архітектура рекурсивного синтаксичного аналізатора і здійснено моделювання його основних компонентів, яке показало можливість більш точної структуризації похідного тексту на базі ідентифікації приналежності кожного об'єкта тексту до певного класу членів речення та його відповідної належності до класу об'єктів членів мови, їх порівняння та уточнення.
 
Contributor Стенін А.
 
Date 2011-12-08T14:22:45Z
2011-12-08T14:22:45Z
2010
 
Type Technical Report
 
Identifier № держреєстрації 0109U002551
Код КВНТД І.2 12.13.03
Д/б №2232-п
Розробка рекурсивного аналізатора природно-мовної текстової інформації, що базується на структурно-функціональній особливості нейронної організації зорового тракту : звіт про НДР (заключ.) / НТУУ "КПІ" ; кер. роб. А. Стенін. - К., 2010. - [155] л. + CD-ROM. - Д/б №2232-п
http://ela.kpi.ua/handle/123456789/1240
 
Language uk
 
Rights Звіт захищений авторським правом. Переглянути його можливо з цього джерела з будь-якою метою, але копіювання та розповсюдження в будь-якому форматі забороняється без письмового дозволу.