Запис Детальніше

Розробка та впровадження учбово-дослідної установки з виробництва дизельного біопалива

DSpace at NTB NTUU KPI

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Розробка та впровадження учбово-дослідної установки з виробництва дизельного біопалива
 
Subject відновлювані джерела енергії
моторне біопаливо
реакція переестерифікації рослинних олій
реактор переестерифікації
загальний енергетичний коефіцієнт корисної дії біопалива
жирокислотний склад рослинних олій
 
Description Об`єкт дослідження – процес переестерифікації рослинних олій в реакторах періодичної дії.
Мета роботи – удосконалення існуючої технології отримання дизельного біопалива, яке полягає в оптимізації режимів експлуатації існуючих установок, розробці та створенні макету учбово-дослідної установки з виробництва біодизпалива, придатної для виконання лабораторних робіт студентами НТУУ “КПІ” та для підготовки і перепідготовки інженерно-технічного персоналу, що експлуатує промислові установки з отримання біодизеля.
Виконана розробка технічної документації та виготовлена учбово-дослідна установка з виробництва біодизельного палива. Установку змонтовано на кафедрі відновлюваних джерел енергії НТУУ “КПІ” та підготовлено для учбового використання.
Запропоновано метод обчислення кількості біосировини, що може бути отримана для виробництва біозамінників бензину та дизпалива з нафти, який дозволяє вперше врахувати розподіл площ вирощування сільгоспкультур в залежності від сівозмін та вирішити проблему “продовольство або паливо”.
Встановлено, що технічно-досяжний енергетичний потенціал моторного біопалива в Україні розрахований з урахуванням сівозмін та проблеми “продовольство або паливо” становить 2,968 млн. т у. п (таблиця А8). Практичне використання цього технічно-досяжного енергетичного потенціалу дозволить зменшити викиди в навколишнє середовище вуглекислого газу на 9482 тис. тонн/рік.
Вперше розроблена математична модель процесу перестерифікації рослинних олій в реакторі періодичної дії, яка враховує стехіометрію, кінетику хімічної реакції, матеріальний та тепловий баланс реактора.
Розроблена математична модель дозволила отримати стехіометричне рівняння реакції переестерифікації рослинних олій, формули для обчислення коефіцієнту швидкості та константи рівноваги цієї реакції, формулу визначення часу перебування в реакторі реагуючих речовин для досягнення потрібного ступеня перетворення, формули для розрахунків тепловтрат та розподілу температур в реакторі переестерифікації заданої форми.
Результати даного дослідження використані в навчальному процесі НТУУ “КПІ” при розробці нових та удосконаленні існуючих курсів на кафедрі відновлюваних джерел енергії.
 
Contributor Кудря С.
 
Date 2011-12-13T12:01:13Z
2011-12-13T12:01:13Z
2010
 
Type Technical Report
 
Identifier № держреєстрації: 0109U001514
КВНТД І.2 13.14.08
Д/б №2254-п
Розробка та впровадження учбово-дослідної установки з виробництва дизельного біопалива : звіт про НДР (заключ.) / НТУУ "КПІ" ; кер. роб. С. Кудря. - К., 2010. - 166 л. + CD-ROM. - Д/б №2254-п
http://ela.kpi.ua/handle/123456789/1255
 
Language uk
 
Rights Звіт захищений авторським правом. Переглянути його можливо з цього джерела з будь-якою метою, але копіювання та розповсюдження в будь-якому форматі забороняється без письмового дозволу.