Запис Детальніше

Формування дифузійної зони методами комбінованої лазерної та електроіскрової хіміко-термічної обробки сплавів заліза

DSpace at NTB NTUU KPI

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Формування дифузійної зони методами комбінованої лазерної та електроіскрової хіміко-термічної обробки сплавів заліза
 
Subject лазерна хіміко-термічна обробка
електроіскрова хіміко-термічна обробка
залізо
титан
хром
цирконій
легований шар
дифузійна зона
 
Description Об’єкт дослідження — залізо, сплави заліза з титаном (1,08 мас. %) та заліза з хромом (1,96 мас. %).
Мета роботи — дослідження впливу природи легуючого елементу, послідовності та потужності енергії лазерної та електроіскрової обробки, режимів насичення азотом та вуглецем на структуру, фазовий склад та властивості дифузійних шарів.
Методи дослідження — мікроструктурний, мікродюрометричний, фазовий рентгеноструктурний, електронномікроскопічний аналіз, метод радіоактивних ізотопів (метод зняття шарів).
В роботі встановлені закономірності формування зміцненої дифузійної зони при лазерній та електроіскровій хіміко-термічній обробці заліза та його сплавів. Показано, що лазерна обробка та електроіскрове легування титаном, хромом, цирконієм у вуглецево- та азотовміщуючих газових середовищах призводить до насичення поверхневих шарів вуглецем та азотом і підвищення твердості до 10 - 14 ГПа внаслідок формування розвиненої дислокаційної структури та утворенням дрібнодисперсних карбідів та нітридів легуючих елементів.
Дослідження методом радіоактивних ізотопів показало, що природа легуючого елементу впливає на масопереносу складових сплаву при електроіскровій обробці і, відповідно, на структуру та властивості як легованої зони, так і зони, розташованої під поверхнею зразка.
 
Contributor Сидоренко, С.
 
Date 2012-01-11T17:04:37Z
2012-01-11T17:04:37Z
2008
 
Type Technical Report
 
Identifier КВНТД 1.2 11.16.01
№ держреєстрації 0106U002323
Д/б №2900-ф
Формування дифузійної зони методами комбінованої лазерної та електроіскрової хіміко-термічної обробки сплавів заліза : звіт про НДР (заключ.) / НТУУ "КПІ" ; кер. роб. С. Сидоренко. - К., 2008. - 149 л. + CD-ROM. - Д/б №2900-ф
http://ela.kpi.ua/handle/123456789/1364
 
Language uk
 
Rights Звіт захищений авторським правом. Переглянути його можливо з цього джерела з будь-якою метою, але копіювання та розповсюдження в будь-якому форматі забороняється без письмового дозволу.