Запис Детальніше

Нанорозмірні структури на поверхні заліза, сформовані інтенсивною пластичною деформацією і одночасною дифузією азоту

DSpace at NTB NTUU KPI

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Нанорозмірні структури на поверхні заліза, сформовані інтенсивною пластичною деформацією і одночасною дифузією азоту
 
Subject залізо
інтенсивна пластична деформація
тертя
азот
дифузія
наноструктура
 
Description Об'єкт дослідження – фізичні процеси, що обумовлюють диспергування зеренної структури до нано- и субмікроструктурного стану і структурна чутливість механічних властивостей заліза, отриманого інтенсивною пластичною деформацією (ІПД) тертям з одночасною дифузією азоту.
Мета роботи – встановлення фізичних закономірностей формування структури та властивостей градієнтних субмікро- і нанорозмірних приповерхневих шарів заліза, які утворюються при ІПД тертям з одночасною дифузією елементів проникнення.
Методами рентгеноструктурного, мікроструктурного аналізу, електронної растрової та просвічувальної мікроскопії, мікромеханічних випробувань та наноіндентування вивчено особливості структури та механічні характеристики поверхневих шарів зразків заліза, отриманих в процесі ІПД тертям в різних газових середовищах.
Вперше одержано нові експериментальні дані про особливості формування фазового складу, структури, кінетики дифузійних процесів в залізі при одночасній дії ІПД тертям та дифузії атомів азоту. Вивчення закономірностей формування зеренної і дислокаційної структури на нанорозмірному рівні в процесі ІПД тертям з одночасною дифузією азоту дозволило вперше встановити механізм диспергування зеренної структури з урахуванням параметрів пластичної деформації та фізико-хімічних перетворень за рахунок дифузії елементів проникнення, пояснити градієнтну природу та особливості фізико-механічних властивостей поверхневих шарів заліза деформаційного та деформаційно-дифузійного походження.
Вивчення закономірностей механохімічних реакцій, які, діючи в умовах одночасної ІПД і дифузійного перерозподілу елементів між поверхневими шарами та зовнішнім газовим середовищем в полі температурних і концентраційних градієнтів, формують на поверхні масивних металевих матеріалів складну гетерофазну структуру з керованим рівнем властивостей, надає можливість прогнозувати оптимальні структурні стани.
 
Publisher Національний технічний університет України “Київський політехнічний інститут”
 
Contributor Білоцький О.
 
Date 2012-01-12T11:21:11Z
2012-01-12T11:21:11Z
2008
 
Type Technical Report
 
Identifier КВНТД 1.2 11.16.01
№ держреєстрації 0106U002155
Д/б №2904-ф
Нанорозмірні структури на поверхні заліза, сформовані інтенсивною пластичною деформацією і одночасною дифузією азоту : звіт про НДР (заключ.) / НТУУ "КПІ" ; кер. роб. О. Білоцький. - К., 2008. - 119 л. + CD-ROM. - Д/б №2904-ф
http://library.kpi.ua:8080/handle/123456789/1366
 
Language uk
 
Rights Звіт захищений авторським правом. Переглянути його можливо з цього джерела з будь-якою метою, але копіювання та розповсюдження в будь-якому форматі забороняється без письмового дозволу.