Запис Детальніше

Розроблення сегнетоелектричних запам'ятовуючих пристроїв для пам'яті ЕОМ та засобів захисту інформації

DSpace at NTB NTUU KPI

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Розроблення сегнетоелектричних запам'ятовуючих пристроїв для пам'яті ЕОМ та засобів захисту інформації
 
Subject сегнетоелектричні плівки
запам'ятовуючі елементи та пристрої
технологія виготовлення
 
Description Об’єкт дослідження: технологія, властивості та характеристики тонких сегнетоелектричних плівок на кремнієвих пластинах з електронними схемами, параметри, структури та технологія сегнетоелектричних запам’ятовуючих елементів та пристроїв.
Метою роботи є дослідження та розробка технічних та технологічних принципів побудови і створення засобів проектування і виготовлення електрично перепрограмованих постійних та енергонезалежних оперативних запам’ятовуючих елементів та пристроїв на тонких сегнетоелектричних плівках з підвищеними експлуатаційними характеристиками. Кінцевою метою є створення нанорозмірних (до 1012 біт/см2) систем запису та довгострокового збереження інформації з швидкодіючим електронним зчитуванням та довільним доступом для пам’яті ЕОМ та систем захисту інформації.
Метод досліджень: статистичний аналіз експериментальних результатів, аналітичне та комп’ютерне моделювання.
Обґрунтовано та досліджено напрямки структурної та технологічної реалізації сегнетоелектричних запам’ятовуючих пристроїв (СЗП) на п’єзотрансформаторних та п’єзоконденсаторних елементах з неруйнівним зчитуванням, суміщених з напівпровідниковими схемами на кремнієвих пластинах , які доповнюють функціональні можливості широко впровадженої сегнетоелектричної пам'яті на конденсаторних елементах з руйнівним зчитуванням (пам'яті FRAM) і призначені для побудови апаратно-програмних засобів захисту інформації та зовнішньої пам'яті ЕОМ. Виконано топологічне проектування, виготовлено та досліджено макетний зразок тестової структури запам’ятовуючого пристрою ємністю пам'яті 1кбіт на тонкій плівці 0,2 мкм системи цирконату-титанату свинцю. Проведено технологічні дослідження по зменшенню товщини та поліпшенню електрофізичних властивостей сегнетоелектричних плівок, отримуваних ВЧ-катодним розпиленням п’єзоелектричної кераміки ЦТС-19 на окислені кремнієві пластини з електричними контактами на основі платини та оксидів з високою електропровідністю. Застосування Pt, SnO2 та Y0,5Sr0,5CoO3 дозволяє отримувати тонку сегнетоелектричну плівку, товщиною до 0,9, 0,5 та 0,1 мкм з властивостями близькими до об’ємного матеріалу. Досягнута напруга перемикання поляризації 3-5В та швидкодія 30-40 нс.
Результати є патентно конкурентноспроможними в частині технології та структурної реалізації пристроїв (отримано два патенти України та готуються матеріали до патентування).
Розробка відповідає сучасному світовому рівню, направлена на створення надійної електронної енергонезалежної пам’яті з перспективними проектно-конструкторськими нормами.
 
Publisher Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут"
 
Contributor Самофалов К.
 
Date 2012-01-12T11:58:04Z
2012-01-12T11:58:04Z
2008
 
Type Technical Report
 
Identifier № держреєстрації 0107U002775
КВНТД 1.1 01.05.02
Д/б №2005-п
Розроблення сегнетоелектричних запам'ятовуючих пристроїв для пам'яті ЕОМ та засобів захисту інформації : звіт про НДР (заключ.) НТУУ "КПІ" ; кер. роб. К. Самофалов. - К., 2008. - 211 л. + CD-ROM. - Д/б №2005-п
http://library.kpi.ua:8080/handle/123456789/1367
 
Language uk
 
Rights Звіт захищений авторським правом. Переглянути його можливо з цього джерела з будь-якою метою, але копіювання та розповсюдження в будь-якому форматі забороняється без письмового дозволу.