Запис Детальніше

Наноструктура поверхі металу при корозії в постійному магнітному полі

DSpace at NTB NTUU KPI

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Наноструктура поверхі металу при корозії в постійному магнітному полі
 
Subject наноструктура
метал
електроліт
поверхня
магнітне поле
 
Description Об’єкти дослідження – металеві поверхні в електроліті в присутності магнітного поля.
Мета роботи – дослідження впливу зовнішнього магнітного поля на наноструктуру поверхні при корозії металу в агресивному середовищі, визначення залежності наноструктурних параметрів поверхні від матеріалу зразка, корозійного середовища та напруженості зовнішнього магнітного поля.
Методи дослідження:
Наноструктура поверхні металу вивчалася за допомогою скануючого тунельного мікроскопу та обчислювалася фрактальними методами. Формування наноструктури поверхні металу здійснювалося в електроліті в присутності зовнішнього постійного магнітного поля.
Основні результати:
Розроблено нові принципи формування наноструктури поверхні металу за допомогою процесів корозії в присутності зовнішнього магнітного поля. Досліджено вплив різноманітних факторів, таких як магнітні поля, матеріал зразка та склад агресивного середовища, на наноструктуру поверхні при процесах травлення (корозії) металів в агресивному середовищі. Отримано детальний опис явища квазіперіодичного мікро- та наноструктурування поверхні сталевих та залізних зразків в розчині азотної кислоти при накладанні постійного магнітного поля, яке є новим прикладом нелінійної самоорганізації в системі, що далека від термодинамічної рівноваги. Запропоновано методику визначення оптимальних складових процесів корозії металів в зовнішньому магнітному полі, яка дозволяє керувати не тільки швидкістю реакції за рахунок організації руху електроліту саме в зоні контакту з металевим зразком, але й певним чином формувати мікро- та наноструктуру металевої поверхні без механічної обробки. Це досягається завдяки комбінації відразу декількох факторів впливу на процес корозії, включаючи як хімічні складові, так і зовнішній вплив з боку магнітного поля, а також геометричні фактори.
Прогнозні припущення щодо розвитку об’єктів дослідження – отримані результати можуть бути використані в електрохімічній галузі та приладобудуванні для створення нових методів та способів отримання металевих осадів з покращеними властивостями у процесі магнітоелектролізу, створення мікро- та наноструктурованих поверхонь металів з заданими параметрами при електроосадженні та корозії, а також для створення нових перемішуючих приладів на базі використання явища багатовихрового перемішування розчинів електролітів у магнітному полі.
 
Contributor Горобець Ю.
 
Date 2012-01-24T16:21:11Z
2012-01-24T16:21:11Z
2008
 
Type Technical Report
 
Identifier КВНТД І.1 01.04.11
№ держреєстрації 0106U002261
Д/б №2954
Наноструктура поверхі металу при корозії в постійному магнітному полі : звіт про НДР (заключ.) / НТУУ "КПІ" ; кер. роб. Ю. Горобець. - К., 2008. - 163 л. + анот. звіт + CD-ROM. - Д/б №2954
http://library.kpi.ua:8080/handle/123456789/1456
 
Language uk
 
Rights Звіт захищений авторським правом. Переглянути його можливо з цього джерела з будь-якою метою, але копіювання та розповсюдження в будь-якому форматі забороняється без письмового дозволу.