Запис Детальніше

Закономірності зміни ентальпії при нагріванні загартованих сплавів залізо-вуглецю та залізо-бор

DSpace at NTB NTUU KPI

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Закономірності зміни ентальпії при нагріванні загартованих сплавів залізо-вуглецю та залізо-бор
 
Subject фазові перетворення
магнітні ефекти
аморфні справи
легуючі елементи
кристалізація
намагніченість
інтервали стабільності
ентальпія
 
Description Метою роботи є встановлення природи змін адетивних властивостей сплавів заліза з елементами прониктнення та подальший розвиток на цій основі теорії фазових перетворень. Предметом дослідження були сплави залізор-вуглець та аморфні сплави залізо-бор.
Розроблено оригінальну методику аналізу магнітних характеристик, аналітичну частину якої побудовано на використанні адитивності намагніченості сплавів. Одержані співвідношення зв’язують експериментально реєстровані зміни магнітних властивостей із змінами відносної кількості фаз в досліджуваних сплавах, що знаходяться в нерівноважному стані. Встановлено, що послідовність фазових перетворень зберігається при змінах кількості залишкового аустеніту в широких межах: розпад мартенситу, розпад залишкового аустеніту та утворення карбідних фаз. Використовуючи закономірності фазових перетворень при нагріві загартованого сплаву Fe-C, було проаналізовано послідовність утворення боридів при кристалізації аморфних сплавів Fe-B. Встановлено температурні інтервали фазових перетворень, визначено магнітні властивості вихідних фаз та фаз, що утворюються підчас кристалізації. Показано, що із збільшенням вмісту бору, зростає стабільність аморфного стану, температура Кюрі, інтервал кристалізації та зменшується питома намагніченість аморфних сплавів.
Результати отримані в даній роботі ляжуть в основу створення сталих магнітів з великими магнітними полями. Це зможе дати значну економію електроенергії.
 
Publisher Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут"
 
Contributor Гермаш Л.
 
Date 2012-01-25T16:24:59Z
2012-01-25T16:24:59Z
2008
 
Type Technical Report
 
Identifier КВНТД І.1 01.04.13
№ держреєстрації 0106U002743
Д/б №2952-ф
Закономірності зміни ентальпії при нагріванні загартованих сплавів залізо-вуглецю та залізо-бор : звіт про НДР (заключ.) / НТУУ "КПІ" ; кер. роб. Л. Гермаш. - К., 2008. - 131 л. + CD-ROM. - Д/б №2952-ф
http://library.kpi.ua:8080/handle/123456789/1466
 
Language uk
 
Rights Звіт захищений авторським правом. Переглянути його можливо з цього джерела з будь-якою метою, але копіювання та розповсюдження в будь-якому форматі забороняється без письмового дозволу.