Запис Детальніше

Створення слухового ехоскопу - нового приладу для фундаментальних досліджень і діагностики слуху

DSpace at NTB NTUU KPI

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Створення слухового ехоскопу - нового приладу для фундаментальних досліджень і діагностики слуху
 
Subject слуховий ехоскоп
середнє вухо людини
метод зв'язаних контурів
параметр норми середнього вуха людини
 
Description Об’єкт дослідження – є процес перетворення енергії коливальною системою середнього вуха людини в широкій смузі частот.
Мета роботи: розробка нового методу контролю норми слуху та слухового ехоскопу для його реалізації, який базується на акустичному впливі на середнє вухо пацієнта та вимірюванні основних параметрів вуха, по яких діагностують стан його системи.
Розроблено математичну модель середнього вуха у вигляді двох зв'язаних контурів. На основі еквівалентних схем отримано теоретично і підтверджено експериментально вираз для параметру норми середнього вуха людини. Запропоновано новий метод ранньої об'єктивної діагностики порушень слуху, який реалізує прилад для визначення параметра норми середнього вуха в мовному діапазоні частот - слуховий ехоскоп. Прилад дозволяє вимірювати коефіцієнт відбиття звуку від системи середнього вуха і як кількісно, так і якісно оцінювати його стан. Відсутність пневмосистеми, що може зашкодити дитині, дозволяє застосовувати ехоскоп у пологовому будинку. За допомогою ехоскопу, на основі вимірювань частотної залежності коефіцієнта відбиття звуку від барабанної перетинки, визначено гнучкість барабанної перетинки; резонансну частоту механічної системи вуха; масу слухових кісточок; відношення активної складової механічного імпедансу вуха до імпедансу повітря; коефіцієнт трансформації акустичного тиску слуховими кісточками в рідину завитки внутрішнього вуха; а також значення параметра норми - інваріанта середнього вуха людини в нормі. На основі розробленого методу проведені дослідження слухової системи людини та встановлені нові закономірності її функціювання.
Результати розробки реалізовані в отоларингології, зокрема в Інституті отоларингології ім. О.С.Коломийченко АМН України при хірургічній імплантації для часткової або загальної заміни кісточок середнього вуха, та для визначення біоакустичних параметрів тимпано-осикулярного алотрансплантата при його відборі для банка тканин; в НВП "ВАБОС".
 
Contributor Дідковський В.
 
Date 2012-02-28T12:34:58Z
2012-02-28T12:34:58Z
2009
 
Type Technical Report
 
Identifier КВНТД І.2 12.11.17
№ держреєстрації 0108U001694
Д/б №2152-п
Створення слухового ехоскопу - нового приладу для фундаментальних досліджень і діагностики слуху : звіт про НДР (заключ.) НТУУ "КПІ" ; кер. роб. В. Дідковський. - К., 2009. - 103 л. + CD-ROM. - Д/б №2152-п
http://ela.kpi.ua/handle/123456789/1532
 
Language uk
 
Rights Звіт захищений авторським правом. Переглянути його можливо з цього джерела з будь-якою метою, але копіювання та розповсюдження в будь-якому форматі забороняється без письмового дозволу.