Запис Детальніше

Розробка програмно-апаратних засобів для інтелектуальної інформаційної технології прискореного визначення динамічного функціонального стану людей за часовими і спектральними параметрами фізіологічних сигналів

DSpace at NTB NTUU KPI

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Розробка програмно-апаратних засобів для інтелектуальної інформаційної технології прискореного визначення динамічного функціонального стану людей за часовими і спектральними параметрами фізіологічних сигналів
 
Subject біооб'єкт
пульсова хвиля
серцево-судинна система
вегетативна нервова система
фотоплетизмограма
сфігмограма
спектральний аналіз
 
Description Об’єкт досліджень – явища і процеси, що проходять у системі гемодинаміки біологічних об’єктів, обумовлюють характер їх амплітудно-часових і частотних (спектральних) характеристик пульсової хвилі, в яких зосереджені діагностичні ознаки динамічного стану об’єкта.
Мета роботи: розробка науково-методичних засад побудови засобів експрес-діагностики, скринінгового спостереження та тривалого моніторингового спостереження фізіологічного стану великих контингентів людей та комплексної диференційної діагностики стану їх серцево-судинний і вегетативної нервової системи, розробка апаратних засобів, удосконалення математичного, програмного і метрологічного забезпечення для визначення динамічного фізіологічного стану людей за параметрами пульсової хвилі.
Одержані результати. Виконано аналіз можливостей і особливостей комплексного використання сукупності амплітудно-часових і спектральних параметрів пульсових біологічних сигналів для швидкого дослідження фізіологічного стану людей у реальному масштабі часу. Виявлено інформативні параметри пульсових сигналів, які характеризують стан серцево-судинної та вегетативної нервової систем. Обґрунтовано вимоги до сучасних засобів часової і спектральної експрес-діагностики і концепції створення цих засобів. Розроблено алгоритми вимірювань і аналізу біосигналів та правил розпізнавання образів, створено відповідне програмне забезпечення. Розроблено оригінальні структури програмно-апаратних засобів реєстрації і багатопараметричного аналізу пульсових сигналів в часовій і спектральній областях для швидкого визначення стану органів і систем людини. Запропоновано, розроблено і верифіковано концепцію побудови нової системи фотоплетизмографії, яка заснована на мультисигнальній цифровій сенсорній платформі і забезпечує реєстрацію пульсової хвилі шляхом вимірювання релаксаційних процесів на ємності зворотно зміщеного напівпровідникового переходу. Розроблено і досліджено портативну апаратно-програмну систему плетизмографії для експрес-діагностики з використанням міні-комп’ютера Pocket PC. Досліджено чутливість і діагностичні можливості запропонованих нових критеріїв, засобів та технологій пульсової діагностики. Напрацьовано бази даних пульсових сигналів.
Новизна результатів полягає в тому, що на основі виконаних досліджень обґрунтовано умови створення нових діагностичних систем підвищеного рівня інформативності, безпечних та комерційно доступних для широкого кола споживачів.
Результати досліджень використані для оперативної діагностики фізичного стану людей у повсякденній діяльності і при впливі різноманітних фізіологічних тестів, визначення стану стресу в умовах засобів анестезії для післяопераційного знеболення, а також на радіотехнічному факультеті НТУУ "КПІ" при підготовці дисертаційних робіт та під час навчання студентів за спеціальностями "Радіотехнічні пристрої, системи та комплекси" (спеціалізація "Медичні радіоелектронні пристрої та системи") та „Біотехнічні та медичні прилади і системи”.
Результати роботи є основою для подальшої розробки нових напрямків пульсової діагностики і діагностичних систем нового покоління підвищеного рівня інформативності.
 
Contributor Шарпан О.
 
Date 2012-02-28T14:21:04Z
2012-02-28T14:21:04Z
2009
 
Type Technical Report
 
Identifier код КВНТД I.2 12.11.17
№ держреєстрації 0108U000571
Д/б №2137-п
Розробка програмно-апаратних засобів для інтелектуальної інформаційної технології прискореного визначення динамічного функціонального стану людей за часовими і спектральними параметрами фізіологічних сигналів : звіт про НДР (заключ.) / НТУУ "КПІ" ; кер. роб. О. Шарпан. - К., 2009. - 281 л. + CD-ROM. - Д/б №2137-п
http://ela.kpi.ua/handle/123456789/1540
 
Language uk
 
Rights Звіт захищений авторським правом. Переглянути його можливо з цього джерела з будь-якою метою, але копіювання та розповсюдження в будь-якому форматі забороняється без письмового дозволу.