Запис Детальніше

Дослідження механізму з'єднання матеріалів в умовах керованої високоенергетичної плазмохімічної обробки поверхонь

DSpace at NTB NTUU KPI

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Дослідження механізму з'єднання матеріалів в умовах керованої високоенергетичної плазмохімічної обробки поверхонь
 
Subject магнітне керування
плазмове напилення
аргоно-дугове наплавлення
плазмове різання
складні газові суміші
 
Description Об’єкт дослідження – процеси плазмово-дугової обробки матеріалів у сумішах хімічно-активних газів.
Мета роботи – дослідження механізму формування поверхневих шарів в умовах керованої плазмохімічної обробки матеріалів і створення на цій базі технологічних основ керування параметрами ефективності ведення процесів та якісними характеристиками поверхневих шарів виробів.
Метод дослідження – експериментально-теоретичний.
Проведено експериментальні дослідження впливу поперечних магнітних полів на електричну дугу плазмотрона з метою керування просторовим положенням потоків низькотемпературної плазми, що генеруються. Встановлена принципова можливість просторового узгодження каналів масоперенесення газової та конденсованої фаз при формуванні газопорошкових потоків у процесах плазмового напилення. Розроблена принципова схема та діючий макет плазмового пристрою для нанесення покриттів із застосуванням електромагнітних дій. Визначено основні закономірності, які пов’язують режимні параметри генерації плазми та магнітного керування положенням електричної дуги із просторовими характеристиками плазмового струменя, показниками ефективності процесу напилення і показниками якості отриманих покриттів.
Досліджено процеси електро-дугового наплавлення в умовах застування контрольованого поділення теплової енергії плазми дуги і магнітного керування її рухом. Розроблено і створено експериментальний макет обладнання. Визначено раціональний діапазон змін параметрів і умов аргоно-дугового наплавлення на тонкостінні елементи конструкцій, в якому базові параметри режиму забезпечують найкращі геометричні характеристики наплавлених валиків.
Досліджено процеси повітряно-плазмового різання із застосуванням складної плазмоутворювальної суміші. Реалізовано на макеті процес плазмохімічного синтезу сполук азоту у крайках плазмового різу, що дозволяє за рахунок зв’язування азоту у нерозчинні в рідкому металі хімічні сполуки впливати на характер процесу пороутворення, зменшуючи кількість розчиненого в металі азоту. Встановлено характер впливу режимних параметрів ведення процесу на пороутворення, визначені оптимальні значення.
 
Contributor Кузнецов В.
 
Date 2012-03-05T13:22:17Z
2012-03-05T13:22:17Z
2009
 
Type Technical Report
 
Identifier Код КВНТД І. 2 11.03.06
№ держреєстрації 0108U000572
Д/б №2109
Дослідження механізму з'єднання матеріалів в умовах керованої високоенергетичної плазмохімічної обробки поверхонь : звіт про НДР (заключ.) / НТУУ "КПІ" ; кер. роб. В. Кузнецов. - К., 2009. - 85 л. + CD-ROM. - Д/б №2109
http://ela.kpi.ua/handle/123456789/1561
 
Language uk
 
Rights Звіт захищений авторським правом. Переглянути його можливо з цього джерела з будь-якою метою, але копіювання та розповсюдження в будь-якому форматі забороняється без письмового дозволу.