Запис Детальніше

Розроблення технології отримання функціональної сенсорної МЕМС на основі наноструктурних п'єзоелектричних плівок нітриду алюмінія та сполук кремнія

DSpace at NTB NTUU KPI

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Розроблення технології отримання функціональної сенсорної МЕМС на основі наноструктурних п'єзоелектричних плівок нітриду алюмінія та сполук кремнія
 
Subject діелектрик
напівпровідник
нанокристалічний кремній
сполуки кремнія
тонкі плівки
п'єзоелектрик
нітриду алюмінія
мікроелектронно-механічні системи
ВЧ-мехатронне розпилення
 
Description Об’єкт дослідження – модель, структура і технологія функціональної сенсорної мікроелектромеханічної системи МЕМС.
Мета роботи: дослідження і розробка технології отримання функціональних наноструктурних плівок на основі сполук кремнію та нітридів матеріалів для створення плівкових сенсорних МЕМС у складі наноелектронних комірок.
Робота присвячена дослідженню структури, фізико-хімічних характеристик та технології функціональних матеріалів на основі низькотемпературного синтезу плівок на основі сполук кремнія та нітридів алюмінія. Вперше розглянуті радіальні коливання плівкового елемента із частково електродованими поверхнями та побудована математична модель їх реєстрації в поляризованому по товщині елементі. Досліджено процеси синтезу плівок методом магнетронного ВЧ-розпилення, який забезпечує одержання тонких плівок кремнієвих сполук з високими технічними характеристиками, хорошою стабільністю і відсутністю деградації ефекта Стеблера-Вронскі. Одержані плівки нітридів характеризуються високою провідністю, оптичним поглинанням в області 400 нм, гетеропереходи проявляють діодні характеристики при низьких значеннях напруги 0,01-0,2В в прямому включенні. Розроблено технологію керування структурними властивостями тонких плівок кремнію з нанокристалітними включеннями, досліджені залежності різних властивостей - електрофізичних, оптичних, термоелектричних, фотоелектричних і радіаційних - від розмірів нанокристалітів і співвідношення аморфної і нанокристалічної фаз. Метод дозволяє промислове виробництво мікроелектронних пристроїв на основі нанокристалічних кремнієвих сполук.
Отримані результати рекомендовано використовувати при розробці електронних пристроїв мікроелектромеханічних систем та нових функціональних матеріалів для сенсорів, резонаторів, фотоприймачів і джерел видимого і ультрафіолетового випромінювання, сонячних елементів, тонкоплівкових транзисторів.
 
Contributor Якименко Ю.
 
Date 2012-03-05T14:45:56Z
2012-03-05T14:45:56Z
2009
 
Type Technical Report
 
Identifier КВНТД І.2 12.11.13
№ держреєстрації 0107U002712
Д/б №2010-п
Розроблення технології отримання функціональної сенсорної МЕМС на основі наноструктурних п'єзоелектричних плівок нітриду алюмінія та сполук кремнія : звіт про НДР (заключ.) / НТУУ "КПІ" ; кер. роб. Ю. Якименко. - К., 2009. - 150 л. + CD-ROM. - Д/б №2010-п
http://ela.kpi.ua/handle/123456789/1565
 
Language uk
 
Rights Звіт захищений авторським правом. Переглянути його можливо з цього джерела з будь-якою метою, але копіювання та розповсюдження в будь-якому форматі забороняється без письмового дозволу.