Запис Детальніше

Дослідження складного теплообміну при вирощуванні сцинтиляційних матеріалів та характеристик низькотемпературних гетерогенних робочих тіл

DSpace at NTB NTUU KPI

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Дослідження складного теплообміну при вирощуванні сцинтиляційних матеріалів та характеристик низькотемпературних гетерогенних робочих тіл
 
Subject математичне моделювання
граничні умови
частково прозорий матеріал
кристалізація
функція току
радіаціонно-конвективний теплообмін
метод дискретних ординат
показник заломлення
коефіцієнт поглинання
коефіцієнт опромінення високодисперсна ліофобна система
гетерогенне робоче тіло
міжфазова поверхня
гістерезис
 
Description Об’єкт дослідження – направлена кристалізація з розплаву частково прозорих матеріалів; високодисперсні ліофобні системи, що складаються з рідини та капілярно-пористого тіла, яке не змочується цією рідиною.
Мета роботи полягає:
• у дослідженні радіаційно-кондуктивного та радіаційно-конвективного теплообміну у високотемпературних кристалізаційних установках для удосконалення теплових умов вирощування;
• у дослідженні можливості використання високодисперсних ліофобних систем ( ВЛС) як гетерогенних робочих тіл (ГРТ) за температур, нижчих 0ºС.
Метод дослідження – чисельне моделювання. Розвинуто моделі радіаційно-конвективного теплообміну в кристалізаційних установках з урахуванням селективності оптичних властивостей матеріалів, режимів конвективної течії, алгоритм динамічної перебудови міжфазної границі. Вперше отримано результати впливу радіаційно-конвективного теплообміну на процес кристалізації.
Розроблено модель і досліджено зміну температурних умов кристалізації в системі кристал-розплав йодиду цезію при урахуванні селективності коефіцієнтів поглинання матеріалу, обумовленої наявністю карбонатних домішок.
Вперше отримані чисельні характеристики методів оперативного керування температурними умовами на фронті шляхом обмеження радіаційного тепловідводу як в осьовому, так і радіальному напрямках. Розвинуто методики спрощеного моделювання глобального теплообміну.
У другій частині роботи досліджено особливості поведінки високодисперсних ліофобних систем (ВЛС), що використовуються як нове, гетерогенне робоче тіло (ГРТ). Процес конструктивного розвитку та підвищення питомої енергоємності пристроїв на базі ГРТ стримується недостатнім рівнем вивчення термодинамічних характеристик та процесів у ГРТ при температурах нижче С. Дослідження можливості низькотемпературного стиску–розширення ВЛС й становить зміст даної роботи, зокрема, визначення характеристик цього процесу та питомої енергоємності відповідних ГРТ.
Прогнозні припущення щодо розвитку об’єкта дослідження –подальші дослідження впливу умов складного теплообміну на розподіл температури в кристалізаторахх при вирощуванні особливо чистих сцинтиляційних матеріалів, розробка та адаптація програмного забезпечення для розрахунків теплообміну при вирощуванні частково прозорих матеріалів. Результат роботи матиме принципове значення для синтезу робочих тіл із заданими характеристиками, а також для розширення спектру гетерогенних робочих тіл щодо використання їх у енергопристроях різного класу.
 
Contributor Дешко В.
 
Date 2012-03-06T11:23:08Z
2012-03-06T11:23:08Z
2009
 
Type Technical Report
 
Identifier КВНТД І.2 13.14.06
№ держреєстрації 0107U002241
Д/б №2019-ф
Дослідження складного теплообміну при вирощуванні сцинтиляційних матеріалів та характеристик низькотемпературних гетерогенних робочих тіл : звіт про НДР (заключ.) / НТУУ "КПІ" ; кер. роб. В. Дешко. - К., 2009. - 139 л. + CD-ROM. - Д/б №2019-ф
http://ela.kpi.ua/handle/123456789/1569
 
Language uk
 
Rights Звіт захищений авторським правом. Переглянути його можливо з цього джерела з будь-якою метою, але копіювання та розповсюдження в будь-якому форматі забороняється без письмового дозволу.