Запис Детальніше

Фізико-хімічні особливості проектування мас на основі незбагачених лужних каолінів для санітарно-технічної кераміки

DSpace at NTB NTUU KPI

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Фізико-хімічні особливості проектування мас на основі незбагачених лужних каолінів для санітарно-технічної кераміки
 
Subject каоліни
шлікери
властивості поверхні
кристалохімічна будова
структурно-механічні властивості
реологічні властивості
фільтраціні властивості
 
Description Мета роботи: дослідження закономірностей зміни фізико-хімічних властивостей поверхні незбагачених лужних каолінів родовищ України в залежності від їх мінералогічного складу і кристалохімічної будови та направленого регулювання структурно-механічними і реологічними характеристиками водних суспензій на їх основі для наступного комплексного використання даних матеріалів в якості компонентів шлікерних мас для литва санітарно-технічної кераміки.
Методи дослідження: комплексний термічний, ІЧ- спектроскопічний, рентгенофазовий, структурно-механічний, реологічний та статистичний.
Розроблено принципово нові засади отримання шлікерних мас для литва санітарно-технічної кераміки, що відповідають вимогам сучасного виробництва при комплексному використанні в якості каолініт-кварц-польовошпатової сировини лужних незбагачених каолінів родовищ України.
Встановлені закономірності стосовно кореляційних впливів хімічного складу, кристалохімічної будови, вмісту та міцності основних структурних зв’язків, різних форм гідроксильних груп і адсорбованої води в структурі каолінів на фізико-хімічні властивості їх поверхні, які реалізовані при цілеспрямованому керуванні процесами структуроутворення у водних дисперсіях каолінів та сировинних шлікерів на їх основі.
Вперше на наукових засадах з комплексним урахуванням властивостей поверхні, хіміко-мінералогічного складу та дисперсності сировини України розроблено склади шлікерних фарфорових мас, що відповідають вимогам сучасного виробництва санітарно-технічної кераміки.
Результати роботи впроваджено на ЗАТ „Славутський комбінат”Будфарфор”” м. Славута при виготовленні шлікерних мас для литва санітарно-технічної кераміки.
Результати розробки можуть бути реалізовані в галузі промисловості будівельних матеріалів та на підприємствах, що виробляють фарфоро-фаянсовий посуд:
 
Contributor Свідерський В.
 
Date 2012-03-06T12:48:32Z
2012-03-06T12:48:32Z
2009
 
Type Technical Report
 
Identifier КВНТД 220040
№ Держреєстрації 0107U000962
Д/б №2035-п
Фізико-хімічні особливості проектування мас на основі незбагачених лужних каолінів для санітарно-технічної кераміки : звіт про НДР (заключ.) / НТУУ "КПІ" ; кер. роб. В. Свідерський. - К., 2009. - 119 л. + CD-ROM. - Д/б №2035-п
http://ela.kpi.ua/handle/123456789/1575
 
Language uk
 
Rights Звіт захищений авторським правом. Переглянути його можливо з цього джерела з будь-якою метою, але копіювання та розповсюдження в будь-якому форматі забороняється без письмового дозволу.