Запис Детальніше

Розробка методів та прийомів моделювання сценаріїв майбутніх подій

DSpace at NTB NTUU KPI

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Розробка методів та прийомів моделювання сценаріїв майбутніх подій
 
Subject технологічне передбачення
метод аналізу ієрархій
метод морфологічного аналізу
метод Делфі
семантичне моделювання
 
Description Об′єкт дослідження: складні системи різної природи з присутністю людського фактору.
Мета роботи є дослідження та використання науково обгрунтованих підходів, принципів, моделей, прийомів та методів якісного аналізу в задачах технологічного передбачення.
Результатом роботи є розробка системної методології побудови сценаріїв майбутніх подій у різних сферах інноваційній діяльності з застосуванням методів якісного аналізу. До якісних методів, які реалізуються, відносяться методи аналізу ієрархій, Делфі, морфологічного аналізу, семантичного моделювання з використанням ситуаційної логіки, написання сценаріїв тощо.
Проблема при розв’язанні задач передбачення полягає у визначенні належної ролі кожного з вказаних методів, в обґрунтуванні поєднання цих методів в єдиній методології. Наведені групи методів представляють різні підходи, їх поєднання залежить від таких факторів як природа досліджуваної проблеми, цілі задач, можливості організування відповідної експертизи, методи та прийоми оцінювання вірогідності результатів, багатофакторні ризики різної природи, фінансові ресурси, час, необхідний для їх реалізації.
Наведено застосування методів якісного аналізу в розробці сценаріїв майбутніх подій з урахуванням невизначеності різної природи та факторів ризику.
Методи дослідження: системний аналіз, cценарний аналіз, метод аналізу ієрархій, семантичне моделювання, ситуаційна логіка, метод морфологічного аналізу, метод Делфі.
 
Contributor Панкратова В. Д.
 
Date 2012-03-14T16:51:31Z
2012-03-14T16:51:31Z
2009
 
Type Technical Report
 
Identifier КВНТД I.1 01.05.04
№ держреєстрації 0108U000256
Д/б №2144-п
Розробка методів та прийомів моделювання сценаріїв майбутніх подій : звіт про НДР (заключ.) / НТУУ "КПІ" ; кер. роб. В. Д. Панкратова. - К., 2009. - 219 л. + СD-ROM. - Д/б №2144-п
http://ela.kpi.ua/handle/123456789/1600
 
Language uk
 
Rights Звіт захищений авторським правом. Переглянути його можливо з цього джерела з будь-якою метою, але копіювання та розповсюдження в будь-якому форматі забороняється без письмового дозволу.