Запис Детальніше

Наукові основи формування багатокомпонентних карбідних покриттів з високим комплексом властивостей на сталях

DSpace at NTB NTUU KPI

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Наукові основи формування багатокомпонентних карбідних покриттів з високим комплексом властивостей на сталях
 
Subject карбіди
нітриди
оксиди похідних металів
титан
цирконій
ванадій
ніобій
хром
вуглець
азот
хлор
кисень
 
Description Предметом дослідження є отримання нових матеріалів покриттів з високими фізико-механічними властивостями для забезпечення підвищення роботоздатності деталей машин та інструментів у 2 – 20 разів. Об‘єкт- Багатокомпонентні покриття на основі перехідних металів, вуглецю, азоту та кисню на вуглецевих та легованих сталях.
Мета роботи: аналіз фізико-хімічних умов формування високоефективних комплексних захисних покриттів на основі карбідів, нітридів, оксидів перехідних металів IV – VI груп періодичної системи; визначення фазового складу конденсованих та газових складових багатокомпонентних систем за участю титану, цирконію, ванадію, ніобію, хрому, вуглецю, азоту, хлору, кисню в широкому інтервалі температур та тиску; встановлення впливу складу, структури, аксіальної кристалографічної текстури покриттів на властивості сталей; розробка фізичних критеріїв оцінки міцності та надійності покриттів для прогнозування їхньої роботоздатності з використанням методу кінетичної мікротвердості та створення на цій основі рекомендацій з нанесення покриттів зі стабільними службовими характеристиками та довговічністю; визначення фізичної природи адгезії матеріалів покриттів зі сталевою основою; визначення впливу високих температур на структури та властивості композиції сталь-покриття; створення наукової бази для розробки нових методів отримання комплексних покриттів; отримання нових знань з фізичного матеріалознавства.
Результати: Розроблено наукові основи створення нового покоління комплексних багатошарових покриттів на основі карбідів, нітридів, оксидів перехідних металів з високими експлуатаційними властивостями; отримано, за допомогою аналізу термодинамічних умов нанесення комплексних покриттів; встановлено кореляцію між параметрами тріщиностійкості, мікротвердості, структури, термічної обробки із властивостями покриттів, що працюватимуть у різних умовах контактної взаємодії; оптимізовано на основі теоретичних та експериментальних досліджень параметри процесів, фазо- та структуроутворення, рівень та характер міжатомної взаємодії, механічні властивості. умови отримання та експлуатації покриттів; розроблено та захищено 11 Патентами України способи нанесення нових комплексних покриттів на основі карбідів, нітридів, оксидів перехідних металів з високими, наперед заданими, фізико-механічними та хімічними властивостями.
 
Date 2012-03-26T13:09:01Z
2012-03-26T13:09:01Z
2009
 
Type Technical Report
 
Identifier Номер державної реєстрації теми: 0107U002968
Номер облікової картки заключного звіту: 0210U000257
Д/б №2014
Наукові основи формування багатокомпонентних карбідних покриттів з високим комплексом властивостей на сталях : звіт про НДР (заключ.) / НТУУ "КПІ" ; кер. роб. В. Хижняк. - К., 2009. 244 л. + CD-ROM. - Д/б №2014
http://ela.kpi.ua/handle/123456789/1626
 
Language uk
 
Rights Звіт захищений авторським правом. Переглянути його можливо з цього джерела з будь-якою метою, але копіювання та розповсюдження в будь-якому форматі забороняється без письмового дозволу.