Запис Детальніше

Зменшення витрат природного газу у великій і малій енергетиці та на компресорних станціях України на основі впровадження замкнених газотурбінних та термодинамічно форсованих двопаливних монарних технологій

DSpace at NTB NTUU KPI

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Зменшення витрат природного газу у великій і малій енергетиці та на компресорних станціях України на основі впровадження замкнених газотурбінних та термодинамічно форсованих двопаливних монарних технологій
 
Subject газотурбінна установка
ентальпія
ентропія
цикл ГТУ
монарна установка
стехіометрична камера згоряння
 
Description Звіт про НДР: 207 с., 82 рис., 38 табл., 68 джерел.
Об’єкт досліджень – газотурбінні та комбіновані на їх основі установки енергетичного та промислового призначення.
Предмет досліджень – методи та засоби: термодинамічного форсування монарної газопарової технології виробництва електричної та механічної енергії, в тому числі створення двопаливних монарних установок; методи конвертації газотурбінних установок стосовно використання в них низькосортних твердих та газових палив.
Мета проекту – розробка високоефективних, простих та надійних по реалізації технологій скорочення витрат природного газу в енергетиці, промисловості і комунальному господарстві України на основі заміщення його споживання альтернативними вуглеводними палива природного та штучного походження.
Застосування термодинамічного форсування енергетичних установок різного призначення, в тому числі монарних газопарових і газотурбінних установок на компресорних станціях магістральних газопроводів.
Наукова новизна. Розроблено новий ентальпійно-ентропійний метод термодинамічного аналізу циклів газотурбінних та комбінованих на їх основі енергоустановок. Розвинуто методи термодинамічного форсування, по-перше, базових газотурбінних установок шляхом приєднання до них замкнених ГТУ, які генерують додаткову електричну енергію за рахунок утилізації залишкового теплового потенціалу вихлопних газів ГТУ і, по-друге, однопаливних монарних газопарових установок при застосуванні турбіни перерозширення.

Практичне значення, галузь застосування.
Впровадження результатів досліджень дозволить збільшити коефіцієнт корисної дії та потужність базової ГТУ у комбінації з замкненою ГТУ відповідно на 6% та 20%, підвищити потужність монарних газопарових установок у 2-3 рази (у порівнянні з базовою ГТУ, що працює по циклу Брайтона) та коефіцієнт корисної дії установки до 50% і більше при зменшенні викидів токсичних оксидів азоту в 2-3 рази без збільшення емісії оксиду вуглецю, знизити витрати природного газу у двопаливній монарній газопаровій установці у 2-3 рази завдяки використанню низькосортних палив-замінників.
 
Contributor Бутовський Л. С.
 
Date 2013-05-16T11:02:19Z
2013-05-16T11:02:19Z
2012
 
Type Technical Report
 
Identifier № держреєстрації 0110U001341
КВНТД І. 2 13. 14. 04
Д/б №2308-ф
Зменшення витрат природного газу у великій і малій енергетиці та на компресорних станціях України на основі впровадження замкнених газотурбінних та термодинамічно форсованих двопаливних монарних технологій : звіт про НДР (заключ.) / НТУУ "КПІ" ; кер. роб. Л. С. Бутовський. - К., 2012. - 209 л. + CD-ROM. - Д/б №2308-ф
http://ela.kpi.ua/handle/123456789/2688
 
Language uk
 
Rights Звіт захищений авторським правом. Переглянути його можливо з цього джерела з будь-якою метою, але копіювання та розповсюдження в будь-якому форматі забороняється без письмового дозволу.