Запис Детальніше

Оптимізація режимів експлуатації гібридного екомобілю на базі фотоелектричних батарей та біодизельного палива

DSpace at NTB NTUU KPI

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Оптимізація режимів експлуатації гібридного екомобілю на базі фотоелектричних батарей та біодизельного палива
 
Subject відновлювальні джерела енергії
моторне біопаливо
реакція переестерифікація рослинних олій
реактор переестерифікації
загальний енергетичний коефіцієнт корисної дії біопалива
жирокислотний склад рослинних олій
621.313
 
Description Заключний звіт з НДР: 152 стор., 30 рис., 21 табл., 2 дод., 123 джер.
Об`єкт дослідження – процес переестерифікації рослинних олій в реакторах періодичної дії.
Мета роботи – удосконалення існуючої технології отримання дизельного біопалива, яке полягає в оптимізації режимів експлуатації існуючих установок, розробці та створенні макету учбово-дослідної установки з виробництва біодизпалива, придатної для виконання лабораторних робіт студентами НТУУ “КПІ” та для підготовки і перепідготовки інженерно-технічного персоналу, що експлуатує промислові установки з отримання біодизелю.
Створена установка з виробництва біодизпалива, яку було змонтовано на кафедрі відновлюваних джерел енергії НТУУ “КПІ” та підготовлено для учбового використання.
Вперше експериментально встановлено, що температурні коефіцієнти реакції переестерифікації рослинної олії метиловим спиртом становлять γ=1,3 і не відповідають правилу Вант-Гоффа для хімічних реакцій, тому зміна температури в діапазоні (20-60)ºС не виявляє суттєвого впливу на вихід продукту та швидкість реакції в цілому. Розраховані значення енергії активації цієї реакції, що знаходяться в межах (22-23) кДж/моль, не характерні для реакцій, які протікають у кінетичній області, тому процес переестерифікації рослинних олій неможливо описати класичним кінетичним рівнянням другого порядку за механізмом SN2 без врахування специфічних фізико-хімічних явищ та перетворень, притаманних цій реакції.
Вперше експериментально отримана залежність реальної концентрації метилового спирту в ефірно-ліпофільній фазі від його концентрації по реакції при стандартних умовах (Т=25ºС та Р=1атм.), яку запропоновано використовувати в основному кінетичному рівнянні, що дало змогу удосконалити процес переестерифікації рослинних олій.
Вперше розроблено математичну модель теплопереносу в реакторі переестерифікації рослинних олій, яка відрізняється від існуючих наявністю виразу, що описує інтенсивність тепловиділення. На основі математичної моделі запропоновано алгоритм розрахунку динаміки зміни з часом розподілу температур всередині реактора.
Отримала подальшого розвитку методика визначення виходу метилових ефірів (біодизелю) вищих органічних кислот на основі науково обґрунтованого вибору початкових та крайових умов проведення експериментів, що дало змогу поширити її на розрахунки фізико-хімічних параметрів реакції переестерифікації рослинних олій у біодизельне паливо.
Визначені оптимальні режими експлуатації екомобіля з урахуванням можливості його роботи як від електричної енергії так і на біодизельному паливі.
Результати даного дослідження використані в навчальному процесі НТУУ “КПІ” при розробці нових та удосконаленні існуючих курсів на кафедрі відновлюваних джерел енергії.
 
Publisher Київ
Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут"
 
Contributor Кудря, С.
 
Date 2013-10-08T06:32:02Z
2013-10-08T06:32:02Z
2012
 
Type Technical Report
 
Format 151 л.
 
Identifier КВНТД І.2 13.14.08
Д/б №2435-п
Оптимізація режимів експлуатації гібридного екомобілю на базі фотоелектричних батарей та біодизельного палива : звіт про НДР (заключ.) НТУУ "КПІ" ; кер. роб. С. Кудря. - К., 2012. - 151 л. + CD-ROM. - Д/б №2435-п
0111U002500
http://ela.kpi.ua/handle/123456789/4205
 
Language uk
 
Rights Звіт захищений авторським правом. Переглянути його можливо з цього джерела з будь-якою метою, але копіювання та розповсюдження в будь-якому форматі забороняється без письмового дозволу.