Запис Детальніше

Фундаментальні засади органохімічного вилуговування кольорових, рідкісних та благородних металів з мінеральної природної та техногенної сировини

DSpace at NTB NTUU KPI

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Фундаментальні засади органохімічного вилуговування кольорових, рідкісних та благородних металів з мінеральної природної та техногенної сировини
 
Subject органохімічне вилуговування
поліметалеві руди
бідна фосфатна сировина
органічні кислоти
кольорові метали
66.061.34:579.66
 
Description Звіт про НДР: 242 с., 65 рис., 24 табл., додаток, 154 джерела.
Об’єкти дослідження – мінеральна сировина українських родовищ.
Предмет дослідження – механізм і закономірності органохімічного вилуговування кольорових рідкісних та благородних металів з мінеральної сировини різного походження.
Методи дослідження – хімічний аналіз, фотоколориметрія, ІЧ-спектроскопія, термічний аналіз, рентгенофазовий аналіз, енергодиспер-сійний мікроаналіз.
Виконано критичний огляд літературних джерел та наукових робіт, присвячених дослідженню проблеми процесів біовилуговування мінеральної сировини.
Розроблено концепцію принципово нової технології видобутку кольорових, рідкісних та благородних металів з поліметалевих руд вітчизняних родовищ, яка полягає у поєднанні мікробіологічних процесів, що відбуваються у навколишньому середовищі, з хімічними методами модифікації активних органічних речовин біогенного походження. Визначено умови, за яких органічні молекули спроможні досить вагомо конкурувати з такими традиційними, але досить токсичними розчинниками металів як ціаніди калію чи натрію, або з такими кислотами, як фосфатна, сульфатна чи хлоридно -воднева. Завдяки створеному модулятору процесів біоконверсії відпрацьовано і апробовано у лабораторних умовах методи прискорення реакцій, що відбуваються в природніх умовах за участю мікроорганізмів.
Обгрунтовано алгоритм регулювання спроможності біогенних чинників до вилуговування промислових мінералів та оцінки стійкості чи придатності мінералів до розчинення органічними сполуками.
Доведено, також, доцільність використання органічних кислот мікробного походження для декарбонізації промислових вміщуючих порід з метою вивільнення металевих фаз (наприклад, з магнетитових кварцитів,
4
сульфідів, доломітів тощо), збагачення бідних фосфоритів та для вилуговування кольорових, рідкоземельних та дорогоцінних металів з поліметалевих руд.
Розроблено фундаментальні засади нової технології вилуговування металів, спрямованої на переробку мінералів вітчизняних поліметалевих родовищ: Ратнівське (Волинська обл.), Бобриківське (Луганська обл.), Новополтавське (Полтавська обл.), Вольногорське та Сергіївське (Дніпропетровська обл.).
 
Publisher Київ
Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут"
 
Contributor Астрелін, І. М.
 
Date 2013-10-11T09:13:02Z
2013-10-11T09:13:02Z
2012
 
Type Technical Report
 
Format 242 л.
 
Identifier КВНТД І.2 15.17.01
Д/б №2319-ф
Фундаментальні засади органохімічного вилуговування кольорових, рідкісних та благородних металів з мінеральної природної та техногенної сировини : звіт про НДР (заключ.) НТУУ "КПІ" ; кер. роб. І. Астрелін. - К., 2012. - 242 л. + CD-ROM. - Д/б №2319-ф
0110U002211
http://ela.kpi.ua/handle/123456789/4375
 
Language uk
 
Rights Звіт захищений авторським правом. Переглянути його можливо з цього джерела з будь-якою метою, але копіювання та розповсюдження в будь-якому форматі забороняється без письмового дозволу.