Запис Детальніше

Захист сталі від корозії в умовах роботи нових ресурсозберігаючих генераторів тепла - контактних водонагрівачів

DSpace at NTB NTUU KPI

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Захист сталі від корозії в умовах роботи нових ресурсозберігаючих генераторів тепла - контактних водонагрівачів
 
Subject швидкість корозії
захисні фазові шари
метод поляризаційного опору
цинк
магній
алюміній
малорозчинні сполуки
інгібітори корозії
620.197.3
 
Description Звіт по НДР: 103 с., 38 рис., 5 табл., 72 літературних джерела
Об’єкт досліджень – корозія і методи захисту маловуглецевої сталі у воді з надлишком вуглекислого газу при підвищених температурах.
Мета роботи – розвиток наукових положень та розробка способів гальмування корозії шляхом формування захисних плівок та осадів на сталі за участю природних компонентів води, продуктів анодного розчинення електронегативних металів та їх комбінації з інгібіторами корозії.
Методи дослідження – електрохімічні поляризаційні вимірювання, метод поляризаційного опору та масометричний метод визначення швидкості корозії, дослідження стану поверхні за допомогою оптичного мікроскопа.
Розроблено комбіновані способи захисту сталі від вуглекислотної корозії в гарячій воді, які полягають у введенні в розчин інгібітору й одночасного анодного розчинення електронегативного металу з використанням протиелектрода з інертного металу. Використання неорганічного інгібітору в комбінації з анодним розчиненням магнію знижує швидкість корозії від 2 до 0,15 мм/рік, органічного інгібітору в комбінації з анодним розчиненням цинку – до 0,02 мм/рік. Виявлено синергетичну дію факторів – концентрації органічного інгібітору та струму розчинення цинку внаслідок комплексоутворення та формування на поверхні сталі захисних плівок змішаного складу, що містять органічну складову, сполуки цинку та природні компоненти води. На основі проведених досліджень та лабораторних випробувань розроблені рекомендації для промислового впровадження нового способу захисту сталі від корозії.
 
Publisher Київ
Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут"
 
Contributor Донченко, М. І.
 
Date 2013-10-11T10:10:14Z
2013-10-11T10:10:14Z
2012
 
Type Technical Report
 
Format 103 л.
 
Identifier КВНТД I.2 15.17.14
Д/б №2461-п
Захист сталі від корозії в умовах роботи нових ресурсозберігаючих генераторів тепла - контактних водонагрівачів : звіт про НДР (заключ.) НТУУ "КПІ" ; кер. роб. М. Донченко, Ю. Герасименко. - К., 2012. - 103 л. + CD-ROM. - Д/б №2461-п
0111U002174
http://ela.kpi.ua/handle/123456789/4380
 
Language uk
 
Rights Звіт захищений авторським правом. Переглянути його можливо з цього джерела з будь-якою метою, але копіювання та розповсюдження в будь-якому форматі забороняється без письмового дозволу.