Запис Детальніше

Розробка науково-методичних засад технології структурного передбачення та рекомендацій щодо її використання в інноваційних проектах електромеханіки

DSpace at NTB NTUU KPI

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Розробка науково-методичних засад технології структурного передбачення та рекомендацій щодо її використання в інноваційних проектах електромеханіки
 
Subject породжувальна періодична система електромагнітних елементів
принципи збереження генетичної інформації
прогностична функція
закони спадковості
генетичні програми
структурне передбачення
спрямований синтез
генетичні банки інновацій
керована еволюція
621.317.7.027
 
Description Заключний звіт з НДР: 325 стор., 75 рис., 34 табл., 3 дод., 173 джер.

Робота присвячена розробці науково-методичних засад технології структурного передбачення, що передбачає реалізацію комплекcy досліджень, розробок і заходів організаційного, наукового, науково-методичного, інформаційного та інноваційного спрямування та розробку науково обґрунтованих рекомендацій щодо практичного її використання в електромеханічній науці, інноваційних проектах та в системі університетської освіти.
Дослідження здійснено з використанням новітніх результатів фундаментальних досліджень, отриманих авторами в галузі генетичної і структурної електромеханіки. Зокрема в роботі вперше в науці розкрито, досліджено і експериментально підтверджено прогностичну функцію Породжувальної періодичної системи електромагнітних елементів і генетичних принципів структуроутворення електромагнітних і електромеханічних об’єктів (ЕМ-об’єктів), що дало змогу створити генетичні моделі і розробити нові методи структурного передбачення на рівні нових структурних класів, видів та окремих об’єктів за заданою функцією цілі.
За результатами досліджень визначено рівні подання знань у технології структурного передбачення, розроблено генетичні моделі і методи спрямованого генетичного синтезу нових різновидів електромеханічних структур (ЕМ-структур) та визначено класи задач, де методологія передбачення дає гарантований інноваційний ефект. Вперше створено науково-методичне та інформаційне забезпечення пошукових процедур, необхідне при організації структурно-системних досліджень і створенні нових електромеханічних об’єктів та систем.
У роботі вперше отримала експериментальне підтвердження висунута авторами гіпотеза щодо існування генетичних програм структуротворення електромеханічних перетворювачів енергії (ЕМПЕ), які містять високоупорядковану генетичну інформацію щодо генетично допустимих класів ЕМ-структур, як відомих Видів, що склалися історично, так і потенційно можливих, ще не задіяних в технічній еволюції ЕМПЕ.
Вперше розроблено методологію геномно-еволюційних експериментів та здійснено експериментальну перевірку достовірності розроблених моделей і методів структурного передбачення в інноваційних задачах електромеханіки. Отримані результати відкрили можливість застосування принципово нового підходу до реалізації концепції сучасної університетської освіти «Наука – освіта – інновації» і розробити рекомендації щодо використання нової технології структурного передбачення в науковій, освітній та технічній сферах діяльності.
Результатами фундаментальних досліджень започатковано нові наукові напрями, такі як:
- генетичне передбачення в антропогенних системах;
- генетичне проектування ЕМПЕ;
- генетичні банки інновацій у прикладній електромеханіці;
- генетична надійність електричних машин;
- інноваційні технології навчання в університетській освіті.
Практичне використання розробленої методології дозволяє суттєво скоротити часові та матеріальні витрати при організації наукових досліджень, створювати генетичні банки інновацій, інформацію яких можна використовувати протягом тривалого часу при створенні та удосконаленні електромеханічних систем (ЕМ-систем) певного функціонального призначення.
Теоретичні положення пройшли ґрунтовну наукову апробацію, висвітлені у вітчизняних і зарубіжних виданнях, впроваджені і використовуються в наукових дослідженнях, у системі університетської освіти і в інноватиці.
Результати виконаних досліджень становлять теоретичний і методологічний базис, що забезпечує перехід від еволюції, що спостерігається, до принци-пово нової стратегії керованої технічної еволюції і ефективного використання передбачених природою Видів і класів ЕМПЕ.
 
Publisher Київ
Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут"
 
Contributor Шинкаренко, В. Ф.
 
Date 2013-10-15T07:55:44Z
2013-10-15T07:55:44Z
2012
 
Type Technical Report
 
Format 328 л.
 
Identifier КВНТД 1.2 11.09.01
Д/б №2311-ф
Розробка науково-методичних засад технології структурного передбачення та рекомендацій щодо її використання в інноваційних проектах електромеханіки : звіт про НДР (заключ.) / НТУУ "КПІ" ; кер. роб. В. Ф. Шинкаренко. - К., 2012.- 328 л. + анот. звіт + акти + CD-ROM. - Д/б №2311-ф
0110U000267
http://ela.kpi.ua/handle/123456789/4491
 
Language uk
 
Rights Звіт захищений авторським правом. Переглянути його можливо з цього джерела з будь-якою метою, але копіювання та розповсюдження в будь-якому форматі забороняється без письмового дозволу.