Запис Детальніше

Розробка новітньої ресурсозберігаючої технології утилізації токсичних компонентів осадів водоочищення

DSpace at NTB NTUU KPI

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Розробка новітньої ресурсозберігаючої технології утилізації токсичних компонентів осадів водоочищення
 
Subject стічна вода
коагуляція
коагулянт
барвник
реактив Фентона
фотокаталізатори
селективне розчинення
окиснення
ресурсозберігаюча технологія
543:628.3:628.543
 
Description Звіт про НДР: 187 с., 42 рис., 24 табл., 150 джерел.
Об’єкти дослідження – реальні та модельні зразки стічних вод, забруднених; осади водоочищення; регенерований розчин коагулянту.
Предмет дослідження – механізм і закономірності коагуляційного очищення стічних вод, селективного розчинення осадів очищення стічних вод.
Методи дослідження – рН-метричне титрування, ІЧ- та УФ-спектроскопія, фотоколориметрія, термічний та рентгенофазовий методи аналізу. Квантово-хімічний розрахунок будови та термодинамічних характеристик поверхнево-активних речовин проведений за допомогою програми Hypercube Hyperchem Professional v7.01 (trial).
Виконано критичний огляд літературних джерел та наукових робіт, присвячених дослідженню проблеми очищення забруднених водних систем.
Встановлено механізм процесу коагуляційного очищення стічних вод від поверхнево-активних речовин і барвників, та сульфат то-кислотного розчинення утвореного в результаті водоочищення ферумвмісного осаду, що перебігає у внутрішній дифузійній області. Виявлено фізико-хімічні та кінетичні закономірності розчинення металовмісного осаду сульфатною кислотою.
Вперше розраховані термодинамічні характеристики барвника й поверхнево-активних речовин, характерних для стічних вод текстильної промисловості та утворення в результаті коагуляційного очищення стічних вод феруморганічних сполук, що дало змогу обґрунтувати термодинамічну ймовірність перебігу процесу коагуляційного очищення промислових стічних вод від органічних забрудників ферумвмісним коагулянтом та кислотного розчиненя осадів водоочищення.
Доведено при дослідженні відповідних фізико-хімічних механізмів процесів, що окисна обробка регенерованого розчину коагулянту реактивом Фентона дозволяє збільшити кількість ре циклів коагулянту за рахунок
видалення (окиснення) органічної складової та зменшення її негативного впливу на процес коагуляційного очищення стоків. Вперше вияґвлено та підібрано умови поєднання окисної обробки з ультрафіолетовим опроміненням в присутності мангану (ІV) оксиду, на основі чого доведена ефективність повного видалення присутніх в розчині органічних сполук, і тим самим підвищення еконосміності застосування коагулянтів при очищенні стічних вод, забруднених поверхннево-активними речовинами та барвниками. Встановлено, що мангану (ІV) оксид виступає в окилній системі як каталізатор, оскільки не зафіксовано наявності продуктів його відновлення.
Вперше запропоновано і теоретично обґрунтовано ресурсозберігаючу технологію коагуляційного очищення стічних вод, забруднених барвниками, з наступним поверненням компонентів у рецикл.
 
Publisher Київ
Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут"
 
Contributor Сербін, В. П.
 
Date 2013-10-22T07:10:40Z
2013-10-22T07:10:40Z
2011
 
Type Technical Report
 
Format 187 л.
 
Identifier КВНТД І.2 15.17.21
Розробка новітньої ресурсозберігаючої технології утилізації токсичних компонентів осадів водоочищення : звіт про НДР (заключ.) НТУУ "КПІ" ; кер. роб. В.Сербін. - К., 2011. - 187 л. + CD-ROM. - Д/б №2361-п
0110U002210
http://ela.kpi.ua/handle/123456789/4808
Д/б №2361-п
 
Language uk
 
Rights Звіт захищений авторським правом. Переглянути його можливо з цього джерела з будь-якою метою, але копіювання та розповсюдження в будь-якому форматі забороняється без письмового дозволу.