Запис Детальніше

Теоретичні та екпериментальні дослідження морфології та оптичних властивостей фотохімічно/термічно синтезованих нанорозмірних частинок з характерними спектрами поверхневого плазмонного резонансу

DSpace at NTB NTUU KPI

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Теоретичні та екпериментальні дослідження морфології та оптичних властивостей фотохімічно/термічно синтезованих нанорозмірних частинок з характерними спектрами поверхневого плазмонного резонансу
 
Subject чисельне моделювання наносистем
дифузійний ріст наночастинок
кінетичний метод Монте - Карло
керований фотохімічний/термічний синтез
539.216; 669.017.1
 
Description Звіт по НДР: - 4 розділи, 122 сторінки, 47 ілюстрацій, 123 джерела.
Метою роботи є одержання та теоретична інтерпретація нових експериментальних даних, актуальних для вирішення фундаментальної проблеми встановлення домінуючого механізму підсилення лінійних та нелінійних оптичних явищ в середовищах, що контактують з металевими наноструктурами.
Предметом дослідження був дифузійний ріст наночастинок, закономірності впливу параметрів синтезу наноструктур на їх морфологічні характеристики та пов’язані з цим оптичні властивості.
Проведено чисельне дослідження тривимірної моделі дифузійного росту наночастинок, внутрішня будова яких відповідає кристалічним граткам різних типів. Розглянуто самоузгоджену систему нанокристал /навколишнє середовище. Враховано динаміку поверхневих частинок кластеру, які з різним ступенем ймовірності можуть змінювати своє положення при переході в сусідні вакансії гратки або відриватися від поверхні. Отримані результати демонструють базові принципи контролю форми зростаючих наночастинок з початкового ядра малих розмірів. Показано, що для однієї і тієї ж кристалічної гратки можна отримувати наночастинки різних форм; отримання навіть правильних багатогранників відбувається в неврівноважному режимі; еволюція форми кластеру може бути контрольована за допомогою зміни температури системи і концентрації вільних атомів в середовищі, що оточує зростаючий кластер. Виявлено, що чітко визначені поверхневі риси бажаної конфігурації при вирощуванні наноструктур на підкладці отримуються для відносно вузьких діапазонів значень параметрів росту для величин, пов'язаних з швидкістю дифузії речовини на поверхню і температурою.
Результати досліджень демонструють можливості контрольованого синтезу, модифікації та управління оптичними характеристиками наноструктурованих систем. Одержані теоретичні висновки використано для розвитку методів керованого фотохімічного/термічного синтезу НЧ Ag та Au в колоїдах та прозорих плівках кремнезему з відомою морфологією нанокластерів.
 
Publisher Київ
Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут"
 
Contributor Горшков, В. М.
 
Date 2013-10-29T10:02:13Z
2013-10-29T10:02:13Z
2011
 
Type Technical Report
 
Format 122 л.
 
Identifier КВНТД І.1 01.04.10
Д/б №2205-ф
Теоретичні та екпериментальні дослідження морфології та оптичних властивостей фотохімічно/термічно синтезованих нанорозмірних частинок з характерними спектрами поверхневого плазмонного резонансу : звіт про НДР (заключ.) НТУУ "КПІ" ; кер. роб. В. Горшков. - К., 2011. - 122 л. + CD-ROM. - Д/б №2205-ф
0109U001600
http://ela.kpi.ua/handle/123456789/5037
 
Language uk
 
Rights Звіт захищений авторським правом. Переглянути його можливо з цього джерела з будь-якою метою, але копіювання та розповсюдження в будь-якому форматі забороняється без письмового дозволу.