Запис Детальніше

Закономірності формування біосумісних захисних покриттів на титанових та залізних сплавах для штучних протезів та медичного інструменту

DSpace at NTB NTUU KPI

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Закономірності формування біосумісних захисних покриттів на титанових та залізних сплавах для штучних протезів та медичного інструменту
 
Subject біосумісні покриття
титан
залізо
алюміній
іонно-плазмова обробка
електроіскрове легування
лазерна обробка
насичувальне середовище
висхідна дифузія
669.15-194.56:616-089.843
 
Description Науково-дослідна робота: 141 с., 110 рис., 3 табл., 73 джерела.
Об’єкт дослідження – біосумісні покриття, створені з використанням ефекту висхідної дифузії Al на титанових сплавах для протезування та на залізних сплавах для медичного інструменту методом іонного бомбардування та наступного іонно-плазмового напилення, а також електроіскрового легування (ЕІЛ) та лазерної обробки (ЛО).
Мета роботи – розробка наукових основ створення нових біосумісних захисних покриттів на титанових та залізних сплавах для протезування та медичного інструменту з підвищеною адгезійною міцністю з використанням ефекту висхідної дифузії розчинених в металі атомів Al та встановлення закономірностей формування поверхневого шару при вакуумному іонно-плазмовому напилені та наступному модифікуванні ЕІЛ та ЛО.
Методи дослідження – мікроструктурний, мікродюрометричний, рентгенофазовий, електронна мікроскопія, Оже-спектроскопія, вторинна іонна мас спектрометрія, випробування на зносостійкість та корозійну стійкість.
Показана можливість формування біосумісних захисних покриттів (Аl2О3) на модельних сплавів Ti-Al, Fe-Al з використанням явища висхідної дифузії Al в процесі бомбардування поверхні іонами Ar при іонно-плазмовій обробці та наступному напиленні, що забезпечує високу адгезійну міцність покриття. Встановлені оптимальні параметри та розроблені схеми пристроїв для проведення режимів іонно-плазмової обробки.
Встановлено, що комплексна високоенергетична обробка (ЕІЛ + ЛО) поверхні сплаву титану ВТ1-0 та сталі Ст.3 сприяє формуванню зміцнених біосумісних покриттів на основі окису Al, Ti, Zr з високою адгезією до основи, мікротвердість яких зростає до 4,5 – 14 ГПа, а зносостійкість у 4 – 6,5 разів у порівнянні з поверхнею без обробки.
 
Publisher Київ
Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут"
 
Contributor Сидоренко, С. І.
 
Date 2013-10-31T07:59:42Z
2013-10-31T07:59:42Z
2011
 
Type Technical Report
 
Format 141 л.
 
Identifier КВНТД 1.2 11.16.01
Д/б №2213-ф
Закономірності формування біосумісних захисних покриттів на титанових та залізних сплавах для штучних протезів та медичного інструменту : звіт про НДР (заключ.) НТУУ "КПІ" ; кер. роб. С. Сидоренко. - К., 2011. - 141 л. + CD-ROM. - Д/б №2213-ф
0109U000455
http://ela.kpi.ua/handle/123456789/5090
 
Language uk
 
Rights Звіт захищений авторським правом. Переглянути його можливо з цього джерела з будь-якою метою, але копіювання та розповсюдження в будь-якому форматі забороняється без письмового дозволу.