Запис Детальніше

Розробка нової високоточної технології ехолокації в акустичних багатомодових хвилеводах та створення апаратно - програмного комплексу для її реалізації

DSpace at NTB NTUU KPI

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Розробка нової високоточної технології ехолокації в акустичних багатомодових хвилеводах та створення апаратно - програмного комплексу для її реалізації
 
Subject трубний хвилевід
нормальна хвиля
ехолокація
кореляційна обробка
53.82.4
 
Description Звіт про НДР: 205 с., 70 рис., 69 бiблiографiчних джерел.
Об’єкт дослідження – акустичний дистанційний метод вимірювання відстані до рідини у хвилеводах за апріорі невідомої швидкості звуку, в якому використовуються нормальні хвилі вищих порядків.
Мета роботи - створення і впровадження апаратно-програмного комплексу з підвищеною точністю ехолокації пального в баках вантажних автомобілів та рівня підземних вод через трубні хвилеводи з використанням нормальних хвиль.
Метод дослідження – комп’ютерне моделювання ехолокації у хвилеводах на нормальних хвилях, експериментальне моделювання на лабораторному макеті комплексу.
За робочий метод вимірювання рівня рідини обрано новий акустичний імпульсний метод зондування з використанням ехо-сигналів двох і більше нормальних хвиль, що поширюються у трубних хвилеводах, та оптимальних алгоритмів їхньої часової обробки. Перевагою цього методу є відсутність залежності результатів вимірювання від швидкості звуку у середовищі розповсюдження хвиль.
Використовуючи теорію нормальних хвиль вперше розраховано акустичне поле в міжтрубному просторі свердловин, який являє собою акустичний хвилевід з круглими жорсткими границями. Обрано робочий частотний діапазон для акустичного зондування. Створено базовий алгоритм ехолокації, що дозволяє реалізувати комп’ютерну модель процесу виявлення ехо-сигналів нормальних хвиль вищих порядків, від реперів та рівня рідини.
Розроблено та впроваджено в експлуатацію на підприємствах ЗАТ “Оболонь” та ПДРГП “Північгеологія” акустичний рівнемір “Аква-01” для вимірювання рівня рідини в артезіанських свердловинах. Розроблено апаратно-програмний комплекс хвилеводного типу для визначення рівня пального в баках вантажних автомобілів. Створено окремі вузли і блоки комплексу, які успішно випробувано в лабораторних умовах.
 
Publisher Київ
Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут"
 
Contributor Данилов, В. Я.
 
Date 2013-10-30T13:55:22Z
2013-10-30T13:55:22Z
2011
 
Type Technical Report
 
Format 208 л.
 
Identifier КВНТД I. 2 12. 11. 06
Д/б №2338-п
Розробка нової високоточної технології ехолокації в акустичних багатомодових хвилеводах та створення апаратно - програмного комплексу для її реалізації : звіт про НДР (заключ.) НТУУ "КПІ" ; кер. роб. В. Данилов. - К., 2011. - 208 л. + СD-ROM. - Д/б №2338-п
0110U001260
http://ela.kpi.ua/handle/123456789/5089
 
Language uk
 
Rights Звіт захищений авторським правом. Переглянути його можливо з цього джерела з будь-якою метою, але копіювання та розповсюдження в будь-якому форматі забороняється без письмового дозволу.