Запис Детальніше

Розробка і дослідження когенераційної установки "Водолій" при її роботі на комбінованому паливі

DSpace at NTB NTUU KPI

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Розробка і дослідження когенераційної установки "Водолій" при її роботі на комбінованому паливі
 
Subject ГПТУ „Водолій”
теплова схема
неізотермічний зволожувач
тепломасообмін
фронтовий пристрій
трубчастий модуль
водяна пара
камера згоряння
емісійні характеристики
621.11
 
Publisher Київ
Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут"
 
Contributor Дикий, М. О.
 
Date Звіт про НДР 123 с., 19 рис., 30 джерел.
Об’єкт дослідження – газопаротурбінна технологія "Водолій" для спільного виробництва електричної та теплової енергії.
Мета роботи – розробка газопаротурбінної установки „Водолій” (ГПТУ „Водолій”) та її теплової схему, яка забезпечує її роботу на комбінованому паливі і створює умови та засоби перетворення її теплової енергії в механічну (електричну) роботу з одночасним частковим використанням теплоти на опалення і гаряче водопостачання.
Для цього було розроблено теплову схему газопаротурбінної технології „Водолій” з використанням в термодинамічному циклі енергоустановки як пари, отриманої у власному котлі-утилізаторі, так і пари, отриманої в паровому котлі, який працює на альтернативному паливі. При цьому пара з парового котла подається в камеру згоряння і змішується там з парою, що подається з котла-утилізатора. Проведений аналіз показав, що така схема дозволяє значно збільшити кількість робочого тіла в циклі енергоустановки і, як наслідок, підвищити її енергопотужність та коефіцієнт корисної дії. В результаті вдається здійснити часткову заміну цінного природного газу на більш дешеві та доступні енергоносії (кам’яне або буре вугілля, торф або інше альтернативне паливо), а частка альтернативного енергоносія може становити до 70%. При цьому зберігаються основні переваги базової схеми ГПТУ „Водолій”: низьке теплове забруднення навколишнього середовища, мінімальні викиди NOx та СО, компактність та невисока вартість встановленого КВт потужності.
Відповідно до виконаного аналізу виробництва електричної енергії було проведено аналіз роботи запропонованої схеми в режимі спільного виробництва електричної та теплової енергії. В результаті було отримано витрату природного газу та альтернативного палива для когенераційного режиму роботи установки. Коефіцієнт використання теплоти палива для когенераційного режиму складає приблизно 70 %, що відповідає рівню сучасних когенераційних ГТУ.
За рахунок більш глибокої утилізації теплоти відпрацьованих газів вдається зменшити їх температуру на виході до рівня 100 оС, що дозволяє суттєво спростити повернення впорскнутої пари в циклі енергоустановки.
2013-11-05T09:42:21Z
2013-11-05T09:42:21Z
2011
 
Type Technical Report
 
Format 123 л.
 
Identifier КВНТД І.2 13.14.04
Розробка і дослідження когенераційної установки "Водолій" при її роботі на комбінованому паливі : звіт про НДР (заключ.) НТУУ "КПІ" ; кер. роб. М. Дикий. - К., 2011. - 123 л. + CD-ROM. - Д/б №2348-п
0110U002227
http://ela.kpi.ua/handle/123456789/5265
Д/б №2348-п
 
Language uk
 
Rights Звіт захищений авторським правом. Переглянути його можливо з цього джерела з будь-якою метою, але копіювання та розповсюдження в будь-якому форматі забороняється без письмового дозволу.