Запис Детальніше

Закономірності формування нанокристалічної структури та механічних властивостей в сплавах заліза під час інтенсивної пластичної деформації

DSpace at NTB NTUU KPI

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Закономірності формування нанокристалічної структури та механічних властивостей в сплавах заліза під час інтенсивної пластичної деформації
 
Subject сплави заліза
інтенсивна пластична деформація
азот
дифузія
безперервна динамічна рекристалізація
нанокристалічна структура
механічні властивості
621.785.532
 
Description Звіт про НДР: 173 с., 80 рис., 23 табл., 168 джерел.
Об'єкт дослідження – формування нанокристалічних структур та механічних властивостей в сплавах заліза під час інтенсивної пластичної деформації тертям (ІПДТ); фізичні процеси, що обумовлюють диспергування зеренної структури до нано- и субмікрокристалічного стану та структурна чутливість механічних властивостей сплавів заліза, отриманих ІПДТ в газових середовищах.
Мета роботи – дослідження та встановлення особливостей формування нанокристалічної структури в сплавах заліза при суміщенні ІПДТ та дифузії елементів проникнення для поліпшення комплексу механічних властивостей. За допомогою комплексу високоінформативних сучасних методів дослідження - рентгеноструктурного аналізу, оптичної, просвічувальної та скануючої електронної мікроскопії, прецизійних мікромеханічних випробувань на нано- та мікрорівні вивчено закономірності утворення нетрадиційних градієнтних структур широкого спектра дисперсності від мікро- до нанокристалічних, визначені характеристики міцності та пластичності зразків заліза, отриманих в процесі ІПДТ в різних газових середовищах.
Вперше запропоновано новий фізичний підхід до створення нанокристалічного стану сплавів заліза при високоенергетичних механічних діях на матеріал шляхом ІПДТ в газових середовищах, які містять Ar, H, N, C, O та показано, що поєднання ІПД з дифузією атомів проникнення створює унікальну можливість гнучкого керування розміром зерен на нано-, субмікро- та мікрорівнях, будовою та складом їх границь для підвищення комплексу корисних властивостей, зокрема, міцності, пластичності та зносостійкості.
Вперше встановлено умови та фізичні закономірності формування нанокристалічної структури в сплавах заліза під час інтенсивної пластичної деформації в газових середовищах, вплив структурних змін на дифузію і фазові перетворення у вказаних умовах та на комплекс механічних характеристик матеріалу в дисперсному стані для прогнозування і забезпечення заданих властивостей, що відкриває перспективу використання традиційних конструкційних матеріалів в нанокристалічному структурному стані для підвищення їх експлуатаційних характеристик.
 
Publisher Київ
Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут"
 
Contributor Білоцький, О. В.
 
Date 2013-11-07T10:15:49Z
2013-11-07T10:15:49Z
2011
 
Type Technical Report
 
Format 174 л.
 
Identifier КВНТД І.2 11.16.01
Д/б №2211-ф
Закономірності формування нанокристалічної структури та механічних властивостей в сплавах заліза під час інтенсивної пластичної деформації : звіт про НДР (заключ.) НТУУ "КПІ" ; кер. роб. О. Білоцький. - К., 2011. - 174 л. + CD-ROM. - Д/б №2211-ф
0109U000407
http://ela.kpi.ua/handle/123456789/5372
 
Language uk
 
Rights Звіт захищений авторським правом. Переглянути його можливо з цього джерела з будь-якою метою, але копіювання та розповсюдження в будь-якому форматі забороняється без письмового дозволу.