Запис Детальніше

Розробка спеціалізованої бази знань для рекурсивного аналізатора слабко зв'язаної природно-мовної текстової інформації WEB-застосувань

DSpace at NTB NTUU KPI

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Розробка спеціалізованої бази знань для рекурсивного аналізатора слабко зв'язаної природно-мовної текстової інформації WEB-застосувань
 
Subject база знань
рекурсивна модель
метаданні
семантико-синтаксична структура
алгоритми аналізу
засоби обробки
681.3: 612.84
 
Description РЕФЕРАТ
Звіт включає – 200 сторінок, 23 рисунки, 2 таблиці

Розроблено нову архітектуру бази знань і обслуговуючих систем аналізу та обробки тестової інформації, а на їх основі - комплекс з реалізації БЗ, що складається з таких серверів: доступу до БЗ, обробки запитів, аналізу та обробки задач, режимів і компонентів БЗ, їх управління та архівації, тезауруса і каталогу БЗ, аналізу фактів і формування нових знань. Вперше запропоновано функціональну структуру бази лінгвістичних знань, що формує 5-ти вимірну модель знань, яка складається з відповідних наборів метрик для даних/інформації/знань з лінгвістичного аналізу та обробки текстів, речень і наборів слів/інтелектуальних знань щодо застосування такого аналізу та обробки/фактичного досвіду використання інтелектуальних знань для вирішення задач і проектів з лінгвістичної обробки.
Запропонована багаторівнева структура компонентів БЗ, яка визначає основний контент БЗ, ключові напрямки та режими обробки, інструментальні та системні засоби, а також зовнішні ІТ-ресурси даних, інформації, знань з лінгвістичного аналізу та обробки, інтелектуальних знань з використання отриманих результатів.
Розроблено ядро БЗ, а також репозитарій та каталог метамоделей БЗ, відповідне алгоритмічне забезпечення для виконання лінгвістичного аналізу та обробки текстів і Web-сторінок з використанням БССС-рекурсивного аналізатора слабко-зв'язаної природно-мовної текстової інформації.
Розроблено структуру мікротезауруса БЗ для аналізу та обробки словоформ, у тому числі для БССС-структур, надені приклади окремих наповнень такої структури для реалізації аналізу, обробки та самої БЗ.
Передбачено засоби потокового вводу даних тематичних довідників і класифікаторів, а також швидкісного завантаження початкових текстів для подальшого аналізу.
Розроблено нову технологію формування наборів уявлень про об’єкти /суб’єкти/процеси/явища/стан/ситуації, що дозволяє за рахунок метаданих опису сформувати відповідну метамодель та отримати додаткову інформацію що до їх опису, обробки і управління в середовищі БЗ, визначати та формувати нові знання в БЗ під контролем експертів. Розроблено структуру алгоритму для автоматизованого формування набору уявлень объектів лінгвістичного анализу та обробки.
 
Publisher Київ
Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут"
 
Contributor Стенін, О. А.
 
Date 2013-11-08T10:23:58Z
2013-11-08T10:23:58Z
2011
 
Type Technical Report
 
Format 170 л.
 
Identifier КВНТД І.2 12.13.03
Д/б №2636-п
Розробка спеціалізованої бази знань для рекурсивного аналізатора слабко зв'язаної природно-мовної текстової інформації WEB-застосувань : звіт про НДР (заключ.) НТУУ "КПІ" ; кер. роб. А. Стенін. - К., 2011. - 170 л. + CD-ROM. - Д/б №2636-п
0110U002409
http://ela.kpi.ua/handle/123456789/5439
 
Language uk
 
Rights Звіт захищений авторським правом. Переглянути його можливо з цього джерела з будь-якою метою, але копіювання та розповсюдження в будь-якому форматі забороняється без письмового дозволу.