Запис Детальніше

Мономолекулярні нанопровідники і нанонапівпровідники на основі внцутрішньо-допованих діамондоїдів

DSpace at NTB NTUU KPI

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Мономолекулярні нанопровідники і нанонапівпровідники на основі внцутрішньо-допованих діамондоїдів
 
Subject діамондоїди
наноалмази
допування
самоутворені моношари
наноелектроніка
547.468
 
Description Звіт про НДР: 194 стор., 102 рисуна, 7 таблиць, 257 джерел.
Об’єкт дослідження – нанорозмірні діамондоїди (діамантан, тріамантан, тетрамантан, пентамантан та їх функціональні похідні та гетероаналоги).
Мета роботи – розробка методів селективного введення різноманітних функціональних груп в наперед задані положення молекули діамондоїду (зовнішнє допування), а також заміна атомів вуглецю в певних положеннях діамондоїду на гетероатоми (О, N, S) (внутрішнє допування).
Мета дослідження – розробка за допомогою комп’ютерного моделювання та хімічного синтезу методів селективного введення різноманітних функціональних груп в наперед задані положення молекули діамондоїду та виявлення залежності їх електрофізичних властивостей від методу допування та характеру допанта.
За допомогою комп’ютерного моделювання було оптимізовано геометрію, розраховано залежність електронних властивостей діамондоїдів від їх розміру; наявності як одного, так і двох різних замісників в молекулі (зовнішнє допування); від заміни атомів вуглецю в певних положеннях діамондоїду (внутрішнє допування) одним та двома гетероатомами. Розроблено методи селективного введення різноманітних функціональних груп в наперед задані положення молекули діамондоїду, а також синтез діамондоїдів із заміною атомів вуглецю в певних положеннях діамондоїду на гетероатоми (О, N), синтезовано функціональні похідні гетеродіамондоїдів. Досліджено електрофізичні властивості одержаних таким чином зразків, а саме зроблені рентгенівські та УФ фотоелектронні, раманівські та фотолюмінесцентні спектри. Експериментально виміряно ширину забороненої зони допованих діамондоїдів та інші характеристики отриманих сполук. Вивчено властивості самоорганізуючихся моношарів деяких допованих діамондоїдів на поверхнях золоту та серебра. Це дозволило виявити галузі застосування допованих діамондоїдів в наноелектроніці та знайти залежності їх електрофізичних властивостей від методу допування та характеру допанта. Розроблено концепцію впливу природи і кількості допуючих атомів на електрофізичні властивості нанодіамантів, ефективні методи синтезу допованих діамондоїдів та селективного введення різноманітних функціональних груп в наперед задані положення молекули діамондоїду. Одержані результати дозволили вперше одержати мономолекулярні діамантові провідники і напівпровідники з контрольованим розміром забороненої зони.
 
Publisher Київ
Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут"
 
Contributor Фокін, А. А.
 
Date 2013-11-13T13:37:29Z
2013-11-13T13:37:29Z
2011
 
Type Technical Report
 
Format 195 л.
 
Identifier КВНТД I.2 15.17.04
Д/б №2227-ф
Мономолекулярні нанопровідники і нанонапівпровідники на основі внцутрішньо-допованих діамондоїдів : звіт про НДР (заключ.) / НТУУ "КПІ" ; кер. роб. А. А. Фокін. - К., 2011. - 195 л. + CD-ROM. - Д/б №2227-ф
0109U001789
http://ela.kpi.ua/handle/123456789/5595
 
Language uk
 
Rights Звіт захищений авторським правом. Переглянути його можливо з цього джерела з будь-якою метою, але копіювання та розповсюдження в будь-якому форматі забороняється без письмового дозволу.