Запис Детальніше

Розробка технології нового пробіотику на основі молочнокислих бактерій роду Lactobacillus

DSpace at NTB NTUU KPI

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Розробка технології нового пробіотику на основі молочнокислих бактерій роду Lactobacillus
 
Subject пробіотики
лактобактерії
карбюлоза
сорбент
кріопротектор
змішене культивування
615.281.8:616.1
 
Description Звіт про НДР 108 с., рис.25, табл.17, джерел 122
Пробіотикотерапія є одним з найбільш ефективних та безпечних методів лікування та профілактики дисбіотичних розладів у людей всіх вікових груп. Саме тому важливі дослідження, спрямовані на створення препаратів, які відновлюють мікроекологічний баланс в організмі. Поєднання бактеріальної складової препарату з високоактивними рослинними сорбентами є одним із стратегічних напрямків розширення спектру активності пробіотиків, що набуває актуальності в умовах погіршення екологічної ситуації на території України після аварії на Чорнобильській атомній станції та внаслідок техногенної діяльності.
В результаті дослідження створено новий мультипробіотик на основі 5 штаммів бактерій р. Lactobacillus. та рослинного препарату карбюлози. Пробіотик характеризується високими показниками антагоністичної активності щодо патогенних та умовно-патогенних бактерій, здатністю до адгезії клітин епітелію слизової оболонки кишечнику та стійкістю до агресивних умов шлунково-кишкового тракту. Пробіотик проявляє антимутагенну та протигерпетичну активності, стабілізує імунологічний стан людини, приймає участь в метаболізмі жовчних кислот і статевих гормонів. Механізм дії цього препарату розширено за рахунок введення до його складу рослинного компоненту карбюлози, який володіє здатністю сорбувати і виводити із організму катіони важких металів та радіонукліди.
Розроблено інтерактивний метод визначення потенційної терапевтичної активності біопрепаратів. Створено базу даних пробіотичних культур для індивідуального підбору оздоровчих, профілактичних та лікувальних препаратів пробіотиків, яка може бути використана в процесі розробки препаратів із цілеспрямованою лікувальною дією. За допомогою інтерактивного методу вивчено потенційну біотерапевтичну активність комплексного препарату пробіотику і карбюлози.
Розроблено технологічні умови культивування промислових штамів, проведено оптимізацію поживного ферментаційного середовища. Запропоновано склад поживного середовища вирощування молочнокислих бактерій на основі соєвого молока, яке може бути ефективно використане в технології створення харчових добавок та продуктів функціонального призначення.
Вперше досліджено можливість використання карбюлози в якості кріопротектору при ліофільному висушуванні лактобактерій. Розроблено склад карбюлозо-вмісних захисних середовищ висушування, які забезпечують високий процент виживання пробіотичних культур та значно дешевше ніж регламентовані середовища.
Розроблено проект технологічного регламенту капсульованої форми комплексного препарату. Реалізація проекту включає проведення змішаного культивування п’яти виробничих штамів молочнокислих бактерій та використання в якості кріопротектору карбюлозо-вмісне середовище висушування.
В проекті згідно до вимог нормативної документації представлені методи отримання промислового продуценту, розглянуто характеристику кінцевого продукту, наведено характеристику матеріалів і вихідної сировини, зазначено особливості технологічного процесу, наведено точки та параметри контролю, необхідні для забезпечення належної якості цільового пробіотичного препарату, обґрунтовано вибір сучасного апаратурного оснащення технологічної лінії виробництва лікарських засобів пробіотичної групи.
 
Publisher Київ
Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут"
 
Contributor Дуган, О. М.
 
Date 2013-11-18T10:11:20Z
2013-11-18T10:11:20Z
2012
 
Type Technical Report
 
Format 108 л.
 
Identifier КВНТД 1.1.03.00.20
Д/б №2468-п
Розробка технології нового пробіотику на основі молочнокислих бактерій роду Lactobacillus : звіт про НДР (заключ.) НТУУ "КПІ" ; кер. роб. О. Дуган. - К., 2012. - 108 л. + CD-ROM. - Д/б №2468-п
0111U000673
http://ela.kpi.ua/handle/123456789/5762
 
Language uk
 
Rights Звіт захищений авторським правом. Переглянути його можливо з цього джерела з будь-якою метою, але копіювання та розповсюдження в будь-якому форматі забороняється без письмового дозволу.