Запис Детальніше

Розробка оптичних методів та засобів вимірювання концентрації волокнистої суспензії для систем технологічного контролю параметрів целюлозно-паперових матеріалів

DSpace at NTB NTUU KPI

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Розробка оптичних методів та засобів вимірювання концентрації волокнистої суспензії для систем технологічного контролю параметрів целюлозно-паперових матеріалів
 
Subject вимірювання концентрації
целюлозна суспензія
вимірювальна оптична система
точність
похибка
абсорбція
розсіювання
пропускання світла
джерело
фотоприймач
технологічний безперервний контроль
676.017. 55; 681.542
 
Description Звіт про НДР: с. 110, рис. 27, табл. 23, джерел інформації 70.
Об’єкт дослідження. Оптичні методи та засоби вимірювання концентрації целюлозно-волокнистої суспензії.
Мета роботи. Розробка оптичних методів і засобів технологічного контролю концентрації в діапазоні (0,1 – 1,5) %.
Метод дослідження. Аналіз характеристик абсорбції, розсіювання і пропускання поляризованого випромінювання целюлозною суспензією.
Проведено теоретичний аналіз оптичних явищ абсорбції, розсіяння і пропускання плоскополяризованого світла через багатокомпонентне середовище на прикладі суспензії целюлози.
Запропоновано оптичну модель взаємодії світла з хаотично розташованими волокнами целюлози для опису явища деполяризації світла, що спостерігається в целюлозній суспензії. Визначено коефіцієнт деполяризації і його залежність від виду і технології обробки волокон целюлози.
На основі даної моделі визначено вид статичної градуювальної характеристики вимірника низьких концентрацій волокнистої суспензії в діапазоні (0,1 – 4)%. Приведені її залежності від виду волокон целюлози, наповнювачів і барвників суспензії різного кольору.
Розроблено і випробувано експериментальний макет нової оптичної системи вимірювання концентрації целюлозних волокон у складі інших компонент суспензії в діапазоні (0,1 -1.5)% для технологічного контролю, яка дозволяє усунути вплив на результати вимірювання таких зовнішніх факторів, як забруднення вікон вимірювальної кювети суспензією в зоні контролю, швидкість руху і турбулентність потоку суспензії, наявність наповнювачів у складі суспензії та її кольору, бульбашок повітря, ступеню подрібнення і набуханню волокон целюлози. Абсолютна похибка вимірювання датчика низьких концентрацій для всіх видів целюлози не перевищує 0,052% у всьому вимірювальному діапазоні (0,1 – 1.5)%. Відносна похибка залежить від діапазону і дорівнює: 1,6 % (від виміряної величини) в діапазоні концентрацій (1 – 1,5)%; 2,75 % в діапазоні концентрацій (0,5 – 1,0)%; 3,35% в діапазоні концентрацій (0,1 – 0,5) %. Це повністю задовольняє вимогам технологічних регламентів промислових підприємств.
Запропоновано автономний варіант вимірника низьких концентрацій волокон для вирішення екологічної задачі – моніторингу концентрації волокон у стічних водах промислових підприємств целюлозно-паперової і інших галузей, що випускають волокнисту продукцію.
 
Publisher Київ
Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут"
 
Contributor Воронов, С. О.
 
Date 2013-11-18T12:09:41Z
2013-11-18T12:09:41Z
2012
 
Type Technical Report
 
Format 110 л.
 
Identifier КВНТД I.2 12.11.07
Д/б №2455-п
Розробка оптичних методів та засобів вимірювання концентрації волокнистої суспензії для систем технологічного контролю параметрів целюлозно-паперових матеріалів : звіт про НДР (заключ.) НТУУ "КПІ" ; кер. роб. С. Воронов. - К., 2012. - 110 л. + CD-ROM. - Д/б №2455-п
0111U000485
http://ela.kpi.ua/handle/123456789/5798
 
Language uk
 
Rights Звіт захищений авторським правом. Переглянути його можливо з цього джерела з будь-якою метою, але копіювання та розповсюдження в будь-якому форматі забороняється без письмового дозволу.