Запис Детальніше

Біотехнологічне отримання енергії та енергоносіїв з відходів різноманітного походження

DSpace at NTB NTUU KPI

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Біотехнологічне отримання енергії та енергоносіїв з відходів різноманітного походження
 
Subject анаеробно-аеробна технологія
іммобілізовані мікроорганізми
стічні води
мікробний паливний елемент
біоводень
579.088; 158.54
 
Description Звіт про НДР: 175 с., 17 табл., 31 рис., 3 додатки, 159 джерел.
Об’єкти дослідження – біотехнологія анаеробно-аеробної технології очищення високонцентрованих стічних вод із супутньою біотехнологічною продукцією електричної енергії та водню.
Предмет дослідження – умови процесу, за яких відбувається очищення стічної води та можливе вилучення енергії забруднюючих речовин й перетворення у електричну енергію й енергоносії.
Мета – розробка анаеробно-аеробної технології очищення високонцентрованих стічних вод із супутнім біотехнологічним продукуванням електричної енергії та водню, а також наукове обґрунтування та напрацювання рекомендацій для подальшої оптимізації конструктивних та технологічних рішень при впровадженні їх у виробництво.
В процесі досліджень використано теоретичні та експериментальні методи. Для дослідження характеристик об’єкту було застосовано фізичні, фізико-хімічні, хімічні, біологічні методи та їх поєднання з метою отримання базових біотехнологічних та електрохімічних характеристик процесу.
Розроблено анаеробно-аеробну технологію очищення висококонцентрованих стічних вод із супутнім біотехнологічним продукуванням електричної енергії та водню. Технологія відрізняється від існуючих тим, що реалізується в системі біореакторів зі створенням в них гідробіоценозів мікроорганізмів, організованих в біоконвеєр та іммобілізованих на синтетичних носіях з розвиненою площею поверхні.
Крім того, на анаеробному етапі очищення вбудовано біоелектрохімічну систему, яка дозволяє реалізувати отримання електричної енергії та енергоносіїв за допомогою мікроорганізмів та їхніх ферментних систем. Це дозволяє створити конкурентоспроможну комбіновану систему отримання енергії та енергоносіїв з відходів для станцій очищення побутових та промислових стічних вод.
Уперше описано математичну модель безмедіаторного екзоелектрогенезу бактерій в поєднанні з моделюванням процесу очищення стічних вод. Перевагою розробленої технології над існуючими є підвищена ефективність видалення високих концентрацій органічних забруднень, зниження витрат електроенергії, зменшення об’єму та собівартості споруд, можливість синтезу енергоносіїв (водню та біогазу).
Розроблено та випробувано за виробничих умов дослідно-експериментальну установку для анаеробно-аеробного очищення стічних вод, лабораторні установки мікробних паливних елементів для отримання енергоносіїв та виділення інокуляту асоціації мікроорганізмів з екзоелектрогенною активністю. Проведено успішну апробацію на очисних спорудах РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал» та ПАТ «Славутський солодовий завод».
 
Publisher Київ
Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут"
 
Contributor Кузьмінський, Є. В.
 
Date 2013-11-19T11:47:15Z
2013-11-19T11:47:15Z
2012
 
Type Technical Report
 
Format 169 л.
 
Identifier КВНТД I.1 03.00.20
Д/б №2444-п
Біотехнологічне отримання енергії та енергоносіїв з відходів різноманітного походження : звіт про НДР (заключ.) НТУУ "КПІ" ; кер. роб. Є. Кузьмінський. - К., 2012. - 169 л. + додаток (4 л.) + анот звіт + CD-ROM. - Д/б №2444-п
0111U000672
http://ela.kpi.ua/handle/123456789/5858
 
Language uk
 
Rights Звіт захищений авторським правом. Переглянути його можливо з цього джерела з будь-якою метою, але копіювання та розповсюдження в будь-якому форматі забороняється без письмового дозволу.