Запис Детальніше

Фотобіоелектрохімічна конверсія відходів і біосировини з одержанням електричної енергії та енергоносіїв

DSpace at NTB NTUU KPI

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Фотобіоелектрохімічна конверсія відходів і біосировини з одержанням електричної енергії та енергоносіїв
 
Subject анаеробно-аеробна біотехнологія
іммобілізовані мікроорганізми
конверсія
відновлювана сировина
біоводень
біометан
мікроводорості
біоелектрохімічний паливний елемент
579.088; 158.54
 
Description Звіт про НДР: 174 с., 12 табл., 62 рис., 176 джерел.
Мета – розробка технології конверсії відходів, контамінантів стічних вод та біосировини, отриманої за використання промислових викидів, із супутнім біотехнологічним продукуванням електричної енергії та енергоносіїв, а також наукове обґрунтування та напрацювання рекомендацій для подальшої оптимізації конструктивних та технологічних рішень при впровадженні їх у виробництво.
Наукова новизна полягає у поєднанні процесів одержання електричної енергії та високоефективних енергоносіїв в новітніх системах біологічного очищення стічних вод від сполук Фосфору та Нітрогену, характерною особливістю яких є зниження приросту надлишкової біомаси за рахунок використання іммобілізованих носіїв та економічна привабливість завдяки скороченню енерговитрат на 40%. Також було розроблено технологію культивування біомаси мікроводоростей за використання промислових викидів, що відрізняється від існуючих виключенням потреби в попередньому очищенні газових викидів, покращеними характеристиками біомаси мікроводоростей як сировини для отримання біодизелю, біогазу та водню.
В роботі поєднано три шляхи перетворення відходів на електричну енергію чи енергоносії. Перший стосується конверсії енергії органічних сполук стічних вод на водень та електрику в біопаливних елементах, в основі другого лежить поєднання перетворення сонячної енергії та органічних сполук при використанні неорганічного фотокатода в біопаливному елементі для продукування водню, в третьому – перетворення сонячної енергії та неорганічних газоподібних відходів на ліпіди фототрофних мікроводоростей. Таке поєднання процесів дозволяє комплексно перетворювати різноманітні відходи на енергоносії та електричну енергію.
Розроблена технологія та її складові випробувані на очисних спорудах ВАТ «Славутський солодовий завод», на підприємстві ТОВ «Прогрес» Черкаської області, випробувано на підприємстві ТОВ «Екостиль» Київської області, а результати досліджень використані у проекті будівництва та реконструкції каналізаційних очисних споруд м. Дубно.
 
Publisher Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут»
 
Contributor Кузьмінський, Є.
 
Date 2015-09-16T13:53:24Z
2015-09-16T13:53:24Z
2014
 
Type Technical Report
 
Format 174 л.
 
Identifier КВНТД I.1 03.00.20
Д/б №2661-п
Інв. № 0212U005539
Фотобіоелектрохімічна конверсія відходів і біосировини з одержанням електричної енергії та енергоносіїв : звіт про НДР (заключ.) НТУУ "КПІ" ; кер. роб. Є. Кузьмінський. - К., 2014. - 174 л. + CD-ROM. - Д/б №2661-п
0113U001650
http://ela.kpi.ua/handle/123456789/12484
 
Language uk
 
Rights Звіт захищений авторським правом. Переглянути його можливо з цього джерела з будь-якою метою, але копіювання та розповсюдження в будь-якому форматі забороняється без письмового дозволу.