Запис Детальніше

Формування функціональних та біосумісних композиційних покриттів на сплавах титану і заліза, зміцнених вуглецевими нанотрубками та елементами втілення, за умов екстремальних енергетичних впливів

DSpace at NTB NTUU KPI

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Формування функціональних та біосумісних композиційних покриттів на сплавах титану і заліза, зміцнених вуглецевими нанотрубками та елементами втілення, за умов екстремальних енергетичних впливів
 
Subject біосумісні покриття
вуглецеві нанотрубки
CVD-метод
каталітичні нікелеві центри
титан
залізо
іонно-плазмова обробка
електроіскрове легування
лазерна обробка
насичувальне середовище
гідроксиапатит
669.15-194.56:616-089.843
 
Description Науково-дослідна робота: 167 с., 84 рис., 6 табл., 154 джерела.
Об’єкт дослідження – системи «вуглецеві нанотрубки – гідроксиапатит – поверхня титанових сплавів», в яких формуються біосумісні композиційні захисні покриття, зміцнені вуглецевими нанотрубками, для імплантатів і протезування, та системи «нові комбіновані вуглець- та азотвміщуючі середовища – поверхня сплавів заліза», в яких формуються функціональні покриття, зміцнені елементами (фазами) втілення.
Мета роботи – формування наукових засад для розробки нових технологій виробництва біосумісних композиційних захисних покриттів, зміцнених вуглецевими нанотрубками, на титанових сплавах для імплантології і протезування та функціональних покриттів на сплавах заліза, зміцнених елементами (фазами) втілення.
Методи дослідження – метод дугового іонно-плазмового розпилення матеріалів; метод лазерної абляції; електроіскрове легування у комбінованих міжелектродних середовищах; лазерне легування з обмазок; рентгеноструктурний аналіз; мікрорентгеноспектральний аналіз; растрова електронна та трансмісійна мікроскопія; комп’ютерні методи та програми кількісної обробки зображень; методи дослідження трибологічних характеристик; мікростроструктурний та мікродюрометричний аналізи та інші сучасні методи досліджень.
Вперше розвинуто наукові основи принципово нового способу формування біосумісних (із сплавами титану) покриттів з гідроксиапатитом та вуглецевими нанотрубками (ВНТ) на полікристалічних шарах окису кремнію з нікелевими та залізними каталітичними центрами, які отримані методом CVD для імплантатів, протезів опорно-рушійного апарату людини та медичних інструментів.
Із використанням методу електроіскрового (ЕІЛ) та лазерного (ЛЛ) легування запропоновано створення покриттів на сплавах заліза різного функціонального призначення з підвищеними фізико-механічними властивостями. При застосуванні нових технологічних прийомів ЕІЛ та ЛЛ з використанням насичувальних середовищ комплексного складу (за рахунок дворазової зміни насичувальної атмосфери під час ЕІЛ та додавання порошкоподібних карбідів Cr3C2, TiC, ZrC, графіту у рідинне середовище та з використанням під час ЛЛ порошкоподібних (ТіС, TiN) та пастоподібних обмазок) встановлена можливість збільшити поверхневу твердість сплавів заліза до 4 – 10 ГПа та підвищити рівень зносостійкості у 4 – 8 разів внаслідок додаткового збагачення поверхні карбідами, нітридами та карбонітридами. Розвинуто методи розрахунку розподілу температури в приповерхневому шарі сплавів заліза та його зміну з часом в процесі ЛЛ. Запропоновано механізм зміцнення матеріалу в зоні лазерної дії в процесі лазерної обробки за наявності обмазок.
 
Publisher Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут"
 
Contributor Сидоренко, С.
 
Date 2015-09-21T15:33:18Z
2015-09-21T15:33:18Z
2014
 
Type Technical Report
 
Format 167 л.
 
Identifier КВНТД І.2 11.16.01
Д/б №2510-ф
Формування функціональних та біосумісних композиційних покриттів на сплавах титану і заліза, зміцнених вуглецевими нанотрубками та елементами втілення, за умов екстремальних енергетичних впливів : звіт про НДР (заключ.) НТУУ "КПІ" ; кер. роб. С. Сидоренко. - К., 2014. - 167 л. + CD-ROM. - Д/б №2510-ф
669.15-194.56:616-089.843
http://ela.kpi.ua/handle/123456789/12532
 
Language uk
 
Rights Звіт захищений авторським правом. Переглянути його можливо з цього джерела з будь-якою метою, але копіювання та розповсюдження в будь-якому форматі забороняється без письмового дозволу.